Izbor UrednikaTopZdravlje

Misteriozna bolest koja napada decu HARA EVROPOM: Objavljen „prvi jasan dokaz“ da je POVEZANA sa korona virusom

Nova uporedna studija italijanskih naučnika navodi na zaključak da postoji veza između novog korona virusa i zapaljenskog oboljenja koje se javlja kod sve većeg broja dece. Naučnici iz Lombardije, epicentra epidemije u Italiji, analizirali su slučajeve desetoro dece koja su imala simptome kao što su osip po čitavom telu, otečene ruke i noge.

U poslednjih pet godina samo devetnaestoro dece primljeno je u urgentni centar sa simptomima koji podsećaju na Kavasaki sindrom, dok se u poslednja dva meseca broj prijema dece sa takvim simptomima povećao čak 30 puta.

Testiranje je pokazalo i da 80 odsto dece sa navedenim simptomima koja su primljena u bolnicu ove godine imaju antitela na korona virus, dok je 60 odsto njih imalo ozbiljnije komplikacije, kao što su problemi sa srcem.

Prvi slučajevi ovih retkih zapaljenskih bolesti kod dece zabeleženi su u Velikoj Britaniji, Italiji i Španiji. Simptomi podsećaju na Kavasaki sindrom, oboljenje koje uzrokuje zapaljenje zidova krvnih sudova i najčešće pogađa decu do pet godina. Nije poznato šta izaziva bolest, ali stručnjaci pretpostavljaju da je reč o prejakoj reakciji imunološkog sistema na infekciju.

Novi poremećaj, nazvan “pedijatrijski multisistemski zapaljenski sindrom možda povezan s kovidom-19” može da napadne više organa, ugrozi rad srca i oslabi srčane arterije.

– Primetili smo da je u vreme epidemije SARS-CoV-2 u našem regionu porastao broj dece primljene u bolnice sa zapaljenskim sindromom nalik na Kavasaki sindrom – izjavio je koautor studije dr Lucio Verdoni, pedijatrijski reumatolog u Bolnici “Papa Jovan XXIII” u Bergamu.

– Iako su komplikacije veoma retke, naša studija pruža dodatne dokaze o tome kako virus utiče na decu. Roditelji bi trebalo da poštuju lekarske savete i potraže pomoć stručnjaka čim primete da je detetu loše. Većina deca se potpuno oporavi ako dobiju odgovarajući bolničku negu.

Dečak (14) u Londonu PREMINUO od sindroma povezanog sa virusom korona
U okviru studije, koja je objavljena u časopisu “The Lancet”, naučnici su posmatrali 29 dece primljene na pedijatrijsko odeljenje zbog simptoma Kavasaki sindroma od prvog januara 2015. do 20. aprila 2020. Pre početka pandemije korona virusa, imali su otprilike jedan slučaj Kavasaki sindroma na svaka tri meseca. Oni kažu da zabeležen porast sa 19 dece tokom pet godina (2015 – 2019) na desetoro dece tokom samo dva meseca (februar 2020 – april 2020) nije bio uzokovan porastom broja prijema.

Osim toga, deca koja su primljena u bolnicu sa simptomima posle 18. februara uglavnom su starija od dece iz prethodnog petogodišnjeg perioda (u proseku sedam i po godina, naspram tri godine, koliko su u proseku bila stara u prethodnih pet godina). Zatim, imala su teže simptome, kao što su komplikacije u srčanom radu u 60 odsto slučajeva, te simptomi toksičnog šok sindroma u 50 odsto slučajeva.

Pacijenti su i pre, i posle epidemije lečeni imunoglobulinom, ali je čak 80 odsto dece tokom epidemije moralo da dobija i steroide, dok je pre pandemije moralo da ih uzima samo 16 odsto obolele dece.

Što je najvažnije, od tih deset odsto, osam odsto je pozitivno na antitela kovida-19.

Autori istraživanja smatraju da je to dokaz da postoji veza između virusa I zapaljenskog sindroma, te da ga treba svrstati u kategoriju “bolesti sličnih Kavasaki sindromu”.

– Naša studija nudi prvi jasan dokaz o postojanju veze između infekcije virusom SARS-CoV-2 i ove zapaljenske bolesti I nadamo se da će to pomoći lekarima širom svete u nastojanju da se izbore sa ovim nepoznatim virusom – izjavio je rukovodilac studije dr Lorenco D’Antiga, pedijatar iz bolnice “Papa Jovan”.

Jedna londonska bolnica je prošlog meseca primila 20 dece sa istim simptomima – visoka temperatura oko 40 stepeni, dijareja, bolovi u stomaku i glavobolja. Jedan 14-godišnji dečak iz grupe zaražene dece preminuo je od ovog oboljenja u dečijoj bolnici u Londonu prošlog meseca, a slični slučajevi prijavljeni su i u drugim evropskim zemljama.

Deca sa sličnim simptomima javljala su se bolnicama u Njujorku i drugim delovima SAD. Radnici u zdravstvu američke savezne države Njujork istražuju oko 100 slučajeva ove retke i opasne upalne bolesti.