Izbor UrednikaVesti

МАЛО ИХ ЈЕ, АЛИ СЕ БАР СЛОБОДНО МОЛЕ БОГУ: Прича о народу који је заувек нестао са вековних огњишта (ВИДЕО)

Први пут у свом граду и цркви на светој литургији после шест година прогона и борби за голи живот

Верници су се окупили на црквеној служби, пре него што су заједно обедовали. Прослава празника Вазнесења пресвете Богородице у Тал Балоуи, Асирци сматрају основним правом свог постојања у Сирији, након прогона из подручја под контролом Исламске државе (ИД).

Видео испод: Асирци и живот њихове заједнице у Сирији 2016. године

Сама црква је у току окупације села 2015. године тешко оштећена од стране милитаната ИД. Упркос рестаурацији, делови зграде и даље су озбиљно оштећени.

Већина Асираца у региону је протерана током напада ИД пре три године. Стотине оних који су остали били су одведени у заробљеништво, неки су ослобођени након исплате откупнине, док су неки погубљени.

Видео испод: Многа села у Сирији су говорила језиком Исуса Христа, ситуација је сада доста другачија (Видео је настао 2015. године, када је број Асираца у Сирији био много већи).

Исламска држава је уништила бројне асирске цркве пре него што су их локални и курдски борци истерали из тог подручја. Многа асирска села сада су претворена у запуштена села духова, а њихови становници су побегли у иностранство.

Пре сукоба, око 20.000-40.000 Асираца је живело у Сирији, а већина њих живи у насељима дуж реке Кабур као што је Тал Тамер. Данас, позивајући се на локалне активисте, у држави има отприлике 1.000 Асираца, јер је већина напустила Сирију.

Сиријски хришћани су потомци древног асирског народа који говори арамејски језик, чије је царство постојало до 612. пне. Остали Асирци живе у оближњем Ираку, Ирану и Турској. Многи су заувек емигрирали са Блиског истока након насиља и прогона.