Izbor UrednikaVesti

Мегапожар гута Аустралије, евакуација 250.000 људи

Неколико огромних пожара на југоистоку Аустралије спојило се у „мегапожар“ који захвата око 3.700 квадратних километара, што је три пута већа површина од било којег до сада познатог пожара. Ватра гута све пред собом, па је предложена евакуација око 250.000 људи.

То је, додају, само један од око 135 пожара у којима је од октобра страдало 26 особа и више од милијарду животиња, док је оштећено или уништено 3.000 кућа.

Аустралија је апеловала на скоро 250.000 људи да напусте своје домове и припремила војну помоћ, јер ће наредних неколико сати бити „веома критични“, иако је у неким деловима земље почела да пада киша.​Надлежне службе су спремне да оду у подручја захваћена ватром уколико услови постану екстремни, поручио је премијер Аустралије Скот Морисон.

Премијер савезне државе Викторије Данијел Ендрус рекао је да је чак и уз кишу у Мелбурну и боље временске услове, који се предвиђају за следећу недељу, пред Аустралијом доста посла кад је реч о пожарима који су погодили земљу, преноси Ројтерс.

„Следећих неколико сати могу бити веома, веома критични“, рекао је он.

​Иако се очекује да ће ветрови престати до суботе, Ендрус је апеловао на становништво да буде опрезно и да напусти своје домове уколико то буде затражено.

Власти су послале 240.000 порука грађанима Викторије да би требало да напусте своје куће, а становницима високоризичних подручја у Новом Јужном Велсу и Јужној Аустралији такође је саветовано да размисле о одласку. Пожари харају Аустралијом од октобра, а захватили су 10,3 милиона хектара, што је површина Јужне Кореје.