Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Ријалити заглупљују јавност, али нисмо надлежни

Министар Вукосављевић је рекао и да му је жао што министарство, када је реч о тим програмима, нема овлашћења да реагује санкцијама и упозорењима.

„Министарство културе не може да се бави оним пословима којима не може да се бави по закону и изузетно ми је жао што овлашћења тог типа нису на располагању Министарству културе и информисања. Да јесмо, врло брзо бисте видели какве резултате може да донесе политика која се залаже за квалитет културе јавног говора“, поручио је министар.

Упитан о ријалитијима на телевизијама са националном фреквенцијом, Вукосављевић је на Н1 рекао да су они деградација нашег морала, језика, да се приказују и телесне и „језичке“ порнографије, те да тај садржај није добар за формирање и неговање доброг укуса.

На питање шта је урадио тим поводом, одговорио је – „Нисам урадио ништа“.

 

Објаснио је да Министарство културе није надлежно и нема право да се бави санкцијама, упозорењима и да се у свим земљама ЕУ, по њиховом нормативном систему који је и Србија прихватила, тиме баве регулаторна тела.

Министар каже да је на телевизијама са националном фреквенцијом мало простора посвећено култури – „осим јавног сервиса, али ни то није спектакуларно“, те нагласио да су емисије из културе и за децу обавеза која произлази из уговора о добијању националне фреквенције.