TopZivot i Stil

Prvi „mustang“ umalo završio na otpadu, sada vredi 400.000 dolara!

Bio je to njen neboplavi kabriolet „ford mustang“, koji je kupila sa 1964. kada je imala 22 godine. Vajsove je služio punih 15 godina.

Jednog dana je samo stao. I tako je stajao sve dok se Tom nije penzionisao. Kada je počeo da traži delove da bi ga popravio, na internetu je otkrio priču o nekome sa sličnim automobilom, koji tvrdi da je vlasnik prvog proizvedenog „mustanga“ sa datumom proizvodnje 16. aprila 1964. godine.

„Tom je došao do mene i rekao mi: ‘Zar nismo mi kupili automobil dan ranije’? Onda je sišao do podruma, našao papire. Gle stvarno, kupila sam automobil 15. aprila“, objasnila je Gejl.

Pozvali su „Hagerty Classic Insurance“, stručnjake za stare automobile, a oni su im tražili papire. „Imali smo sve. Isprva nismo znali da imamo nešto posebno. Ali Tom je sačuvao bukvalno svu papirologiju, zajedno sa originalnim uputstvom za korišćenje“, ispričala je Gejl.

Gejl Vajz sa svojim potpuno restauriranim ljubimcem

Tada učiteljica u trećem razredu, Gejl je vozila očev crveno-crni „ford“ iz 1957. godine. Ali je prihvatila posao u udaljenom predgrađu Čikaga, pa joj je bio potreban njen automobil.

Tako su njeni roditelji odlučili da joj pozajme novac za novi automobil.

Otišla je sa roditeljima u salon Johnson Ford i rekla prodavcu da želi kabriolet.

„Odgovorio mi je da trenutno nema kabriolet u salonu, ali me je onda pozvao da dođem pozadi, jer ima nešto posebno da mi pokaže. Bila su tu dva ‘mustanga’. Jedan sa tvrdim krovom i jedan kabriolet. Kada je podigao ciradu sa kabrioleta, znala sam da je za mene“, prisetila se Gejl.

Tih godina, novi modeli automobila izlazili su u septembru, ali je „Ford“ odlučio da iznenadi mušterije i predstavi „mustanga“ u aprilu. Kompanija je distribuirala reklamni broj „mustanga“ prodajnim salonima kako bi ih imali spremne nakon zvaničnog predstavljanja zakazanog na Svetskom sajmu u Njujorku 17. aprila 1964. godine.

„Bilo je to dva dana pre zvaničnog predstavljanja i sve je još bila tajna. Ali mi je ipak prodao ‘mustanga’“, navodi Gejl.

Tokom svog službovanja u porodici Vajs, „mustang“ je prešao 110.000 kilometara. I dobro je što ga nisu odložili na otpad, jer je njegova vrednost sada procenjena između 350.000 i 450.000 dolara!