Vesti

ОВО СУ РАЗЛОЗИ ЗА НАШ НЕУСПЕХ, А САДА СЕ ВАМА СПРЕМА ОДМАЗДА: Вођа џихадиста послао поруку Русији

Хаџат Тахрир ал-Шам (раније Џабат ал-Нусра, сиријски огранак Ал-Каиде) раде на проналажењу објашњење својим присталицама зашто губе битку за јужни Идлиб од сиријске војске.

Касно 24. децембра, вођа Хаџат Тахрир ал-Шама Абу Мухамед Ал-Јолани објавио је видео изјаву у којој оптужује Иран и Русију за недавне неуспехе „револуције“ у Идлибу и запретио свету последицама.

“Народ Леванта, Ирака, Јемена и Арапског залива, поготово земља са две светиње (Саудијска Арабија), и турски народ, сносиће своје последице. Исход ће се одразити на њихов живот, негативно или позитивно“, тврдио је истакнути терориста наговештавајући да би та група могла да изведе терористичке нападе у региону након пораза у Идлибу.

Такође је тврдио да су његове снаге постигле многе кораке против “режима” (углавном уништавајући сиријску економију и убијајући цивиле) и да ће ускоро постићи победу. Међутим, Русија и Иран стоје на путу. Руска мотивација је, према Ал-Јоланију, да врати “славу СССР-а”.

У овој напомени он одражава западњачку пропаганду (коју он наводно одбацује) која такође жели да упореди модерну Русију са “великим злим СССР-ом”.

Знатан део говора био је посвећен оптуживању сиријско-иранско-руског савеза за убијање цивила у Идлибу. Истакнути „опозициони лидер“ некако је заборавио да каже да терористи саботирају мирну евакуацију цивила из борбене зоне и споразуме о дескалацији.

Како се владине снаге приближавају Марату ал-Нуману, контрадикције унутар милитантних група Идлиба расту. Свака организација настоји измислити неко корисно објашњење зашто су други одговорни за овај пораз.