Izbor UrednikaTopVesti

Опозиција упозорава: Бирачима из дијаспоре црногорска власт нуди 200 евра за гласање

Неколико дана пред парламентарне изборе у Црној Гори опозиционе странке упозоравају да прети реприза изборних нерегуларности попут куповине личних карата и довожења бирача из дијаспоре којима су плаћени путни трошкови.

Довлачење нелегалних бирача који немају резиденцијални услов од две године, па тиме ни право гласа, према наводима црногорских медија, најизраженије је на сјеверу. Више извора тврде да мјесни одбори Демократске партије социјалиста (ДПС) у Бијелом Пољу организују доласке бирача којима плаћају путне трошкове око 200 евра како би гласали за њих на парламентарним изборима 30. августа.

Мало им фантомски бирачи: ДПС сад покушава да преотме гласове и коалиционим партнерима
Због тога се у суботу у Бијелом Пољу очекују најмање два аутобуса црногорских држављана из Њемачке.

Ипак, иако власт у Подгорици традиционално рачуна на гласове из дијаспоре, процјене су да ће ДПС овог пута морати да рачуна на мањи број гласача из иностранства него обично, првенствено због корона вируса.

„Тржиште гласова“

О томе свједоче и отказани летови, на примјер из Њујорка и Луксембурга. „Тржиште гласова“ за владајућу странку нарочито је значајно у Луксембургу гдје живи живи значајан број црногорских исељеника претежно бошњачке националности. Неки од њих стигли су ипак у међувремену како би остварили бирачко право, па се спекулише да су у нека подгоричка насеља дошле читаве породице.

Са друге стране, опозиција је протеклих месеци покушала да блокира масован долазак нелегалних гласача у Црну Гору. Коалиција „За будућност Црне Горе“ је креирала апликацију „Остани дома“ преко које наводно могу да провјере незаконите бираче који долазе из иностранства, односно оне који се нису одјавили из Црне Горе, а имају и пребивалиште земље у којој живе.

Кандидат за посланика те коалиције Славен Радуновић казао је на конференцији за штампу да су они овом акцијом успјели да значајно смање број гласача који нелегално имају два пребивалишта – истовремено у земљи у којој живе и у Црној Гори, те да су након њиховог обраћања властима држава гдје живи највећи број црногорских исељеника успјели да онемогуће дио ДПС подршке из иностранства.

Поред лица која имају црногорско држављанство али не и право гласа, према тврдњама опозиције, постоје и лица која немају никакве везе са Црном Горим, а које режим организовано доводи на гласање.

Тако је на конференцији за медије један од лидера ДФ-а Небојша Медојевић казао да власт у Подгорици наводно бродским линијама Бари-Бар и Бари-Драч доводи Роме из Италије, Њемачке и Холандије.

„То нијесу лица која имају било какве везе с Црном Гором. За њих су урађене личне карте и уписани су у бирачки списак. Преко једне агенције у Бару су им купљене карте и тај транспорт би требало да почне ових дана. Ја сам писао амбасадорки САД да се ради о операцији организованог криминала, односно трговини људима. Ти Роми добију пасош на броду прије искрцаја у Бару и личну карту за гласање. Свака група од 10 до 12 има водича Рома из Црне Горе који су информатори АНБ-а“, тврди Медојевић.

Куповина личних карата

Како се изборни дан приближава, Демократски фронт(ДФ) такође тврди да Демократска партија социјалиста(ДПС) све више појачава изборне злоупотребе, те да је ових дана изузетно интезивиран откуп личних карата од грађана Црне Горе који су жртве транзиције и који својим пристајањем да за 30 или 50 евра продају личну карту доводе у питање будућност Црне Горе.

Поручују да ће, уколико се то не заустави, ићи корак даље, тако што ће ДФ почети да објављује имена и оних особа које су продали личне карте, а не само имена оних који се, како кажу, баве откупљивањем људских душа.

„Уколико након ове опомене не добијемо повратне информације са терена да су људи престали да продају личне карте или макар да је овакав тренд смањен, тешка срца ћемо кренути да објављујемо садржај нотеса у које смо имали увид“, саопштио је један од лидера Дф-а, Славен Радуновић на Фејсбук мрежи.

СПЦ предмет истраге Агенције за спречавање корупције

Са друге стране, ни у ДПС-у не стоје скрштених руку, па је Савјет Агенције за спречавање корупције (АСК) данас затражио да се хитно прикупи и припреми свеобухватна информација у односу на активности вјерских заједница у актуелној изборној кампањи, а у вези са члановима 7 и 33 Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања.

Више је него јасно да је главна мета ове иницијативе Српска православна црква (СПЦ), коју је претходно прорежимска невладина организација „ЦЕМИ“ оптужила да је могуће један од финансијера кампање опозиционих политичких партија, а што је вјерским заједницама по закону о финансирању политичких субјеката забрањено.