Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Оригинално писмо Николе Тесле открива тајну његове националне припадности

Председница Друштва „Михајло Пупин“, Александра Нинковић Ташић, гостујући у емисији Радио Београда 2, први пут је показала и прочитала писмо Николе Тесле упућено пријатељу Американцу у коме познати научник јасно истиче своју националну припадност.

„Ја сам Србин, нема везе где сам рођен, то се тада звало Аустрија, али ја сам, по својој мајци Србин који припада најстаријој раси која чини српство“, написао је Никола Тесла у писму своме пријатељу.

Фото: Јутјуб

„Оригинално писмо које сам, са печатом и потписом добила пре неколико дана из Америке, брани Николу Теслу његовим речима од злоупотреба којима је био изложен све ове године“, истакла је Александра Нинковић Ташић, преноси сајт РТС-а на којем је објављена и фотографија Теслиног писма.

Александра Николић Ташић је подсетила и на писмо нашег великог научника из фонда Конгресне библиотеке САД, које је раније већ објављено.

„Не постоји народ који је страдао више од српског народа. Због тога што смо толико страдали постали смо народ песника и мислилаца. Знате ли шта је рекао велики песник Гете о српским народним песмама. А шта мислите да би рекао да је био Србин?“, написао је Никола Тесла 1895. године.
„Американци малу књигу о великом српству Николе Тесле редовно штампају у Конгресној библиотеци и не дозвољавају да падне у заборав, као што ми то чинимо“, додала је Александра Нинковић Ташић у емисији Радио Београда 2.