Vesti

Otvorena prva srpska škola u Australiji

Na praznik Svetog Save, svečanom ceremonijom u Sidneju otvorena je prva srpska škola.

Na ceremoniji svečanog otvaranja koledža „Svetog Save“ u sidnejskom predgrađu Varovil, pored episkopa australisko-novozelandskog Siluana, prisustvovala je i premijerka Novog Južnog Velsa Gladis Beredžiklijan, prenosi australijski medij „SBS“.

sveti sava

Manastir Studenica – freska

Inače, zbog epidemioloških mera, ceremonija je bila zatvorena za širu javnost.

Beredžiklijan je, u svom obraćanju, kazala da oseća bliskost prema srpskoj zajednici, kao neko ko ima korene u pravoslavlju i ko je kuma srpskoj deci, i da joj je čast što prisustvuje ceremoniji jer shvata i zna koliko je teško da se san pretoči u stvarnost, san koji je započeo da se sanja 2004..

„Sveti Sava je transformisao ne samo pravoslavnu tradiciju u Srbiji, već je doneo prosvetljenje i reformisao kulturu iz 12 i 13 veka. Uspešne generacije australijske dece, koja sa ponosom nose srpsko nasleđe, i čak i dece koja nisu srspkog porekla, će pohađati ovu predivnu školu i dobiti stabilno obrazovanje. Znam da će ta vizija postati stvarnost. Deca koju sam upoznala danas, u čijom očima sam videla inspiraciju, daće veliki doprinos našoj budućnosti, zato što će dobiti stabilno obrazovanje u ovoj školi“, dodala je ona.

Zbog epidemioloških mera, prema Mitropoliji australijsko-novozelandskoj, svenarodna proslava otvaranja Koledža odložena je do daljeg, ali članovi srpske zajednice će ipak imati priliku da pogledaju imanje i zgradu koledža tokom takozvanih dana otvorenih vrata sledećih šest vikenda.

Mitropolija najavljuje da će se otvaranje prve srpske škole na najdostojanstvenijem nivou, uz molitvu i svenarodno veselje obeležiti čim se za to steknu uslovi.