Izbor UrednikaVesti

Смењен Иван Ристић, шеф полицајаца батинаша!

Помоћник директора полиције Иван Ристић разрешен је у среду и постављен за начелника полиције у Нишу, сазнаје Директно.рс! Ова информација је стигла као гром из ведра неба, посебно јер се Ристић „истакао“ током протеста у Београду када је, по тврдњама председника Странке слободе и правде Драган Ђиласа, командовао полицајцима у цивилу који су се на бруталан начин обрачунавали са демонстрантима.
Хапшења људи, обарања на земљу, држање ноге на глави демонстранта су само неки од примера бруталне силе полиције на које је реговао читав демократски свет. На многобројним сликама оваквог кршења закона које је опозиција показала, јасно се види управо Иван Ристић.

Ристић је некадашњи припадник Специјалних антитероистичких јединица (САЈ), обезбеђивао је стране дипломате, а потом и Небојшу Стефановића док је овај био председник Скупштине. Негде у то време постао је власник дипломе једног од приватних факултета познатих по брзом добијању потврде о завршеном високошколском образовању. Од члана обезбеђења и Стефановићевог партнера у теретани, аванзовао је у шефа кабинета министра полиције.

После афере са наплаћивањем превоза мигрантима од македонске границе до границе са ЕУ, померен је са те позиције, да би се ускоро обрео на месту помоћника директора полииције.

Пад Ристића могао је да се види и из чињенице да током лета није напредовао у чин генерала полиције као неколицина високорангираних полицајаца. А дефинитивно је све постало јасно распоређивањем у Ниш. Померање са места помоћника директора полиције и слање ван Београда јасан је пад у метеорској каријери Ивана Ристића.

Шта је разлог за разрешење – није познато. Наивно би било поверовати да је то понашање полицајаца којима је командовао, јер су многи од њих на високим функцијама у МУПу и ништа им се није десило. Додатно све чуди, јер по свим информацијама Небојша Стефановић остаје министар полиције, прецизније речено Александар Вучић се уплашио Стефановићеве снаге у Београду и по свему судећи ће морати да прихвати ултимативан захтев који му је на последњем разговору изнео Стефановић.

Све у свему, у српској полицији, циркус се са постављењима и разрешењима наставља. Кандидати не испуњавају ниједан услов за функције на које се постављају, али то никога више није брига. Тако се може схватити и слање Ристића за Ниш, који је једна од рак рана што се борбе против криминала у Србији тиче.

Годинама се смењују начелници, али криминал буја. Ни људи који су постављени, а били су из Ниша, ни они који су дошли са стране, нису успели то да промене. Сасвим сигурно ће тако и остати.

izvor: direktno.rs