Vesti

Српском конзулату у Цириху јављено: Албанац добио 400.000 евра да убије Кнежевића

То се наводи у документу МСП у који су “Новости” имале увид, а ова поверљива сазнања посебно добијају на тежини уочи данашњег саслушања Кнежевића које је заказано за 11 часова. Он је позван у Управу полиције “ради прикупљања обавештења поводом текстова у средствима јавног информисања по питању угрожености”.

У поменутом допису из Цириха наводи се да је држављанин Црне Горе телефоном пренео нашем вицеконзулу, кога иначе површно познаје, информацију да се на Кнежевића припрема атенатат.

За тај паклени план Ж. В. сазнао је, како је навео, од једног Албанца који је 14. маја седео са вискокотираним припадницима службе безбедности тзв. Косова, а који су, иначе, бивше колеге поменутог Албанца.

Претходног дана на КиМ је боравио извесни Голубовић из службе безбедности Црне Горе који је донео црногорски пасош и 400.000 евра за Фљорима Ејупија и његов криминални клан, Ејупи се тренутно налази у Холандији или Белгији и требало би да допутује у Црну Гору. Планирано је да лично изврши атентат на Милана Кнежевића и то из хотела који гледа на Храм Христовог васкрсења, а у време митинга или народног сабора…- наводе се речи Ж. В. у допису МСП из Генералног конзулата у Цириху.

Такође, пише и да је, наводно, за пребацивање оружја са КиМ у Црну Гору задужен Мирко Велимировић, који је био сведок против Кнежевића у процесу познатом као “државни удар” док би му логистичку подршку у Подгорици давао извесни Колчај.

Подсетимо, поједини медији у Црној Гори и региону објавили су да је власт у Подгорици, преко својих веза у криминалним круговима, ангажовала Ејупија да изврши атентат на Кнежевића.

Иначе, Ејупи је некадашњи припадник терористичке ОВК који је својевремено оптужен од стране УНМИК-а да је извршио напад на аутобус „Ниш експреса“ 2001. у месту Ливадице код Подујева на КиМ. Тада је убијено 12, а рањено 43 српских цивила.

На месту злочина нађен је његов ДНК, ухапшен је и одведен у америчку базу “Бондстил”. Одатле је, међутим, мистериозно побегао и три године му се изгубио сваки траг, а о његовим везама са ЦИА у недавном интервјуу за “Новости” говорио је и бивши истражитељ Унмика Џо Мекалистер.

Вратио се у Приштину 2004. са још тројицом Албанаца. Одевени у униформе српске војске убијају полицајца УН, с намером да за тај злочин буде оптужена српска страна и званични Београд, а има индиција да је био директно укључен и у организацију мартовског погрома Срба. Ухапшен је у Тирани крајем октобра 2004, а одатле је пребачен на Косово и Метохију. У јуну 2008. године осуђен је на 40 година затвора , али га је суд под патронатом Еулекса ослободио следеће године због, како су навели, недостатка доказа.

Убрзо је отишао у Немачку и наводно је неколико година био под присмотром тамошњих служби безбедности. Српске службе га перципирају као искусног плаћеног убицу, а наше власти јавно су изнеле сумње да је умешан и атентат на Оливера Ивановића.

Извор: rs.sputniknews.com