Vesti

Viktor Orban zabranio promenu pola! OLIGRASI IZ BIRSELA BESNI NA MAĐARSKU…

Nakon više godina promocije ekstremističe LGBT politike umerene političke snage uzvraćaju udarac.

Evropski parlament je u septembru 2018. aktivirao proceduru u okviru člana 7 Ugovora o Uniji za kršenje evropskih vrednosti, što u teoriji može da dovede do sankcija Mađarskoj.

Bez promene pola

Amandmani na zakon o evidenciji rođenja, smrti i venčanja, koji su podržali poslanici vladajuće partije premijera Viktora Orbana, ne dozvoljavaju transrodnim ili transeksualnim osobama da legalno promene pol u skladu sa svojim rodnim identitetom.

Po rođenju deteta u matičnu knjigu rođenih unosi se „pol na rođenju“, a ne samo „pol“ kako je bilo do sada, prenosi agencija.

„Pol na rođenju“ se definiše kao „biološki pol koji determinišu primarne polne karakteristike i hromozomi“.

Prema tom pravnom aktu, jednom, kad se u matičnu evidenciju unese pol deteta, više se ne može menjati. Zakon se našao pod lavinom kritika nevladinih grupa za zaštitu ljudskih prava, koje zahtevaju od mađarskog predsednika da odbije da potpiše i verifikuje zakon i traže da ga vrati Ustavnom sudu na razmatranje.

Nakon što je ograničio nezavisnost pravosuđa i medija po povratku na vlast 2010. godine, premijer Viktor Orban je od reizbora 2018. godine pokrenuo „novu eru“ s ciljem promovisanja hrišćanskih i tradicionalnih vrednosti.

Mađarski parlament je početkom maja već odbacio ratifikaciju međunarodnog sporazuma za bolju zaštitu žena od nasilja, koji mađarska vlada vidi kao promovisanje „destruktivne polne ideologije“

Evropski parlament je u septembru 2018. aktivirao proceduru u okviru člana 7 Ugovora o Uniji za kršenje evropskih vrednosti, što u teoriji može da dovede do sankcija Mađarskoj.

Izvor: Alo/Newspanel.rs