Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

У Џорџији тврде да су нашли лек за корону – не треба вакцина

Тим научника с Института за биомедицинске науке при државном Универзитету Џорџија открио је да постоји лек који се може једноставно попити, а у потпуности је ефикасан у спречавању ширења новог коронавируса, 24 сата након што га пацијент попије.
Тим предвођен др. Ричардом Племпером првобитно је заправо открио да је Молнупиравир врло ефикасан против вируса грипе, пише Вечерњи.хр.

– Овде је први пут показано да већ постојећи лек који се уноси орално, брзо блокира трансмисију вируса САРС-ЦоВ-2. То би могло променити правила игре – истиче др Племпер.

Ометање широке трансмисије новог вируса међу популацијом до времена кад вакцина буде широко доступна најважнији је задатак у стављању болести ЦОВИД-19 под контролу и ублажавању катастрофалних последица пандемије.

С обзиром на то да се наведени лек може узети оралним путем, терапија њиме може почети врло рано, с три потенцијалне предности: заустављање прогресије болести према тежем облику код пацијента, скраћивање фазе заразности како би се смањила емоционална и социоекономска цена изолације те брзо гашење локалних епидемиолошких жаришта.

– Врло смо рано забележили да Молнупиравир има широк спектар активности против респираторних РНК вируса те да лечење заражених животиња оралним путем тим леком смањује вирусно оптерећење неколико пута, драматично смањујући и трансмисију – појашњава др Племпер.

Ове чињенице чине Молнупиравир моћним кандидатом за фармаколошку контролу болести ЦОВИД-19. Студија коју је Племперов тим провео, објављена је у научном часопису „Натуре Мицробиологy“, у њој је Молнупиравир пренамењен за борбу против вируса САРС-ЦоВ-2, а у тестирању су коришћене веверице како би се видело колико тај лек сузбија трансмисију.

– Верујемо да су веверице релевантан модел за трансмисију јер без проблема шире САРС-ЦоВ-2, али већином уопште не развијају тешку болест, што је доста слично начину на који нови коронавирус преноси млађа популација – каже Племперов колега и суаутор студије др Роберт Цоx.

Прво су веверице заразили новим коронавирусом, а онда су пратили ширење вируса међу њима, које је кренуло тако што се вирус ширио из носа животиња. Након тога су им дали Молнупиравир. Кад су у исти простор ставили заражене веверице које су узеле лек с незараженима, нико није био заражен у контакту.

Ако се подаци добијени на веверицама успеју показати и у тестирању с људима, ЦОВИД пацијенти који би примили Молнупиравир могли би да постану незаразни у року од 24 сата.

Молнупиравир се тренутно налази у напредној фази (ИИ/ИИИ) клиничких тестирања.

Извор: večernji list.hr