Vesti

Шверц дроге, људи и оружја се из Бара “преселио” у Драч

Сви шверцерски канали сада се окрећу према Драчу, јер ће лука Бар, у наредном периоду, након промене власти у Црној Гори, бити под посебном лупом.

До овог сазнања дошао је црногорски портал борба.ме који наводи да је лука Драч је и до сада била означена као једна од главних шверцерских рута на Балкану. Положај Западног Балкана чини ову регију посебно атрактивном за шверц дроге, оружја и људи.

Регион је смештен између највећег светског произвођача опијума, Авганистана и највећег тржишта за хероин, а то је западна Европа.

Овај регион постаје све значанија тачка за улаз кокаина у Европу, као и место за прање нелегално стеченог профита. Стручњаци кажу да је такозвана „Балканска рута” најпознатија по шверцу хероина из Авганистана преко Турске, Западног Балкана у Европску унију, док су Албанија и Северна Македонија веома важне тачке уласка кокаина у Европу из Латинске Америке.

И док је Балкан транзитни регион за све врсте дрога, истовремено је главни снабдевач канабиса. Албанија је највећи произвођач канабиса у региону.

Шверц цигарета главни облик организованог криминала на Балкану који се највише одвија, како су медији писали, у Црној Гори “где се производе праве и лажне марке цигарета и затим кријумчаре преко луке Бар у различите земље ЕУ, на Блиски исток и у Африку”. Сада ће се тај посао пребацити у Драч.

Извор: nova.rs