Izbor UrednikaVideoZivot i Stil

SPEKTAKULARAN PRIZOR NA NEBU: Na ovom mestu munja udara na svake dve sekunde, večna oluja ne prestaje (FOTO/VIDEO)

Sigurno ste čuli da grom ne udara u isto mesto dva puta. Ukoliko kažete to žiteljima Venecuele oni će vas odvesti do ušća reke Katatumbo i pokazati vam spektakularan šou koji ćete celog života pamtiti.

Čak hiljadu puta u sat vremena sevnu munje iznad jezera Marakaibo u Venecueli. Takav fenomen poznat je po nekoliko različitih naziva, kao svetionik Marakaibo, Katatumbo munje ili „večna oluja“.

U proseku ima čak 260 olujnih dana u godini – po deset sati uzastopno, iznad mesta gde se reka Katatumbo uliva u jezero Marakaibo u Venecueli, na nebu se dešava spektakularni prizor: večna oluja – prirodni „light show“ u kom munje udare i do 280 puta za samo jedan sat.

Oluje svoj vrhunac dostižu u oktobru, kad se iznad Katatumbe može videti u proseku 28 munja svakog minuta, a noćno nebo je redovno osvetljeno po devet sati zbog hiljadu munja koje stvaraju prirodni elektricitet.

Još uvek je nepoznato zašto se baš na ovom području dešava ovakav redovni prirodni fenomen. Jedna od teorija sugeriše da se jonizirani metan diže iz Katatumbo reke, te se sastaje sa olujnim oblacima koji dolaze sa Anda, i na taj način stvara savršen uslov za oluju.

Smatra se da je Relampago del Katatumbo najveći proizvođač ozona na svetu. Kada se munje probijaju kroz vazduh, one proizvode azotni oksid, koji sunce razbija i pretvara u ozon. Katakumbo munje se često smatraju regeneratorom zemljinog ozonskog omotača.