Vesti

ЋИР 0 0 DETALjI ANTITERORISTIČKIH MERA U BEČU: Osim zatvaranja džamija ukidaju se i pojedine radikalne organizacije

MINISTARKA za integraciju i vere Suzane Rab saopštila je danas da je, sa ciljem delovanja protiv širenja mržnje i političkog islama, doneta odluka da se zatvore dve džamije u Beču, u kojima se radikalizovao i Kujtim Fejzulaj, koji je u ponedljak izveo teroristički napad u glavnom gradu.

Ukazao je da je terorista, koji je ubio četiri lica i ranio više od 20 osoba, od puštanja na slobodu iz zatvora, išao često u dve džamije.

Jedna je, prema njenim rečima džamija udruženja „Milit Ibrahim“ u 16. bečkom okrugu, a druga džamija „Tauid“ u 12. okrugu.

Služba za borbu protiv terorizma i zaštitu ustavnosti (BVT), prema njenim rečima, ocenila je da je poseta džamijama doprinela njegovoj radikalizaciji.

Na osnovu tih saznjanja, kako je kazala, izvršena je analiza posle čega je doneta odluka o zatvaranju.

Što se „Tauid“ džamije tiče, podsetila je da je ona otvorena od strane islamske verske zajednice, ali da je, zbog radikalnih stavova i verska institucija oduela pravo rada kao džamije.

Što se tiče „Milit Ibrahim“ džamije, radi se, kako je dodala, o udruženju, a ne pravoj džamiji koja ima odobrenje islamske zajednice, pa je odlučeno da se oduzme registracija tom društvu.

– Ovo nije napad protiv jedne vere, već borba protiv ekstemizma. To nije nikakav napad protiv članova jedne verske zajednice, već zajednička borba protiv zloupotrebe vere – naglasila je Rab.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer istakao je da Austrija neće dozvoliti da jedna teroristička organizacija podeli društvo.

– Moramo štititi slobodu, toleranciju i demokratiju, sve ono na čemu se zasniva naša država – rekao je on.

– Ako je rezultat jedne ideologije da se mrze ljudi, osobe ubijaju onda se mora tamo detaljno nadzirati i ući te u džamije i udruženja, kao i protiv njih policijski delovati – objasnio je on.

Nehamer je kazao da je važno da Austrija bude jedinstvena u borbi protiv terorizma.

U akciji protiv džamija, preneo je, učestvovalo je više od 70 policajaca, pdoržani finansijskom policijom i policijom za strance.

– Ovo nije laka borba, jer je u dobro razvijenoj demokratiji to jako kompleksna procedura – objasnio je Nehamer.

Takođe je preneo da je u Nemačkoj došlo do pretresa četiri stana i daljoj istrazi protiv lica koja su imala kontakt sa bečkim teroristom Predsednik bečke policije Gerhard Pirstel kazao je da je šef LVT Beča zamolio da se njegova funkcija stavi u mirovanje, kako ne bi bio prepreka u istrazi koja je pokrenuta u vezi mogućih propusta u radu te institucije.

Takođe je najavio da će biti daljih personalnih promena u onim delovima LVT koji su se bavili proverom informacija dobijenih iz Slovačke o pokušaju kupovine municije od strane kasnijeg bečkog teroriste. Pirstel je kazao da će sa svojih funkcija biti povučene one osobe koje su se bavile analizom opasnosti koja dolazi od određenih osoba, a nisu uočile potencijalne pretnje.