Izbor UrednikaVesti

Erdogan: Turska proizvela lek koji se koristi u lečenju koronavirusa

„Turski naučnici uspešno su proizveli lek Favipiravir koji se koristi u lečenju kovida-19“, istakao je Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska je 1. juna objavila prvu fazu ublažavanja restriktivnih mera s obzirom da je zemlja napredovala u borbi protiv pandemije koronavirusa, prenosi Turska radio televizija.

U Turskoj je do sada potvrđen 172.114 slučaj zaraze koronavirusom, dok je broj oporavljenih prešao 144.598. Od posledica koronavirusa do sada je preminulo 4.728 osoba, govore podaci Ministarstva zdravstva.
Erdogan je najavio da će u sklopu popuštanja mera, bioskopi, pozorišta i šou centri biti ponovo otvoreni od 1. jula širom zemlje. On je dodao da se radno vreme objekata kao što su restorani i kafići produžava sa 22 na 24 sata.

Takođe, građanima starijima od 65 i više godina biće omogućeno da izlaze svaki dan između 10 i 20 sati, a ograničenje kretanja za mlađe od 18 godina potpuno je ukinuto pod uslovom da budu u pratnji roditelja. Od 15. juna sa radom će početi i dvorane za venčanja.

Turski predsednik je ponovio i podršku svoje zemlje Vladi Libije u njenoj borbi protiv generala pučiste Khalife Haftara i njegovih nelegitimnih snaga.

Potomci libijskog antikolonijalističkog heroja Omara Muhtara porazili su na kapijama Tripolija “legionare“ poslane iz celog sveta da pokušaju okupirati zemlju, rekao je Erdogan, navodi TRT na srpskom.

“Mi ćemo stajati uz našu libijsku braću, a ne pučiste, a ne imperijaliste“, naglasio je Erdogan misleći na Haftara i njegove pristalice, te dodao:

“I dalje ćemo frustrirati i unutrašnje i vanjske entuzijaste puča i ljubitelje terorističkih organizacija“.

Libija je poprište duboke političke i bezbednosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Moamer Gadafi.

Vlada nacionalnog jedinstva Libije sa sedištem u Tripoliju uživa podršku Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, dok Khalifa Haftar iz Tobruka predvodi nelegitimne snage. Vlada Libije osnovana je 2015. godine temeljem sporazuma na inicijativu Ujedinjenih nacija, ali napori za dugotrajno političko rešenje nisu uspeli zbog vojne ofanzive Haftarovih snaga.

Od aprila 2019. godine Vlada Libije je pod napadima nelegitimnih Haftarovih snaga, a u nasilju je poginulo više od 1.000 ljudi.