Izbor UrednikaZivot i Stil

MAЧКА ПРОТРЧАЛА ИСПОД САНДУКА – НАСТАЛА ЈЕ ВРИСКА НА САХРАНИ: Поп морао да прекине опело – “може да се повампири” (ВИДЕО)

Свештеник Предраг Поповић говорио је о сујеверју код народа и обичајима везаним за сахране, крштења и венчања.

илустрација (Фото: Јутјуб)

Он је испричао да је на једном опелу испод сандука протрчала маска због чега је почела врска окупљене родбине покојника.

– Ту су сви поскакали као да су не знам шта видели. То је било такво врискање и јаукање да сам ја престао да читам – испричао је свештеник Поповић.

Кад је упитао зашто тако реагују они су му одговорили да покојник “може да се повампири”.

Он је критиковао обичаје лавора са ножем испод ковчега, покривања огледала или убадања покојника у пету како се чини у неким деловима Србије јер је реч о обичајима који су везани за сујеверје о вампирима.

– Ми који врујемо у васкрсење бојимо се да се неко не повампири. То говори о нашем незнању – рекао је свештеник.

Он је саветовао свима који сахрањују ближње, праве свадбу или крсте дете да не слушају бабе већ да дођу код свештеник и њега питају шта треба да раде. Он је у емисији испричао случај са венчања када се млада током венчања у цркви саплела покушавајући да згази младожењу на стопало “како би била газда у кући”, а да су се о њу саплели и младижења и кумови. Такође ипричао је какву је лекцију одржао баби која је забрањивала мајку да присуствује крштењу детета.

Извор: Правда