Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Nauka o raku: Ove biljke mogu pomoći osobama sa rakom i neželjenim efektima lečenja raka (VIDEO)

Istraživanja pokazuju da neke biljke mogu pomoći pacijentima sa rakom da se nose sa simptomima raka i neželjenim efektima lečenja raka. Studije sprovedene u epruvetama i životinjama pokazale su neke efekte različitih biljaka protiv raka, ali ovi rezultati nisu ponovljeni u ispitivanjima na ljudima.

Astragalus

Astragalus je višegodišnja biljka, visoka 40 do 90 centimetara, poreklom iz severnih i istočnih delova Kine, Mongolije i Koreje. Ima dlakave stabljike sa lišćem sastavljenim od 12 do 18 pari listića. Koren je lekoviti deo biljke i obično se bere iz četvorogodišnje biljke.

Istraživanje astragalusa pokazuje da može smanjiti neželjene efekte hemoterapijskih agenasa na bazi platine kao što su cisplatin i karboplatin. Ovo su dva od najefikasnijih lekova za hemoterapiju za mezoteliom. Kineska studija iz 2012. objavljena u Medical Oncologi otkrila je poboljšan kvalitet života pacijenata sa rakom pluća koji su primili kombinovanu injekciju astragalusa, cisplatina i vinorelbina u poređenju sa pacijentima koji su primali samo cisplatin i vinorelbin. Pacijenti koji su primili astragalus imali su bolju fizičku funkciju, poboljšan apetit, a manje su osećali umor, bol, mučninu i povraćanje. Obavezno razgovarajte o astragalusu sa svojim onkologom jer je to moćna biljka. Može da promeni način na koji vaše telo obrađuje hemoterapiju na načine koji mogu pomoći ili povrediti u zavisnosti od pacijenta.

Anđelika  – Dong Kuai

Anđelika (dong quai) raste na velikim visinama u hladnim, vlažnim planinama Kine, Koreje i Japana. Potrebno je 3 godine da biljka dostigne zrelost. Kao lek se koristi koren koji se ubira i proizvodi u tablete, prah i druge lekovite oblike.

Tradicionalna kineska medicina koristi biljku dong kuai za podršku opštem zdravlju. Ova biljka može ponuditi dodatne prednosti pacijentima sa rakom koji primaju doksorubicin, koji je lek za hemoterapiju koji se koristi u lečenju mezotelioma. Studija iz 2007. objavljena u Basic and Clinical Pharmacologi and Tokicologi pokazala je da dong kuai može zaštititi od oštećenja srca uzrokovanih doksorubicinom. Studija iz 2006. objavljena u Oncologi Reports otkrila je da dong kuai može zaštititi od upale pluća uzrokovane terapijom zračenjem.

Čičak

Pregled iz 2011. objavljen u Inflammofarmacologi govori o laboratorijskim studijama korena čička koje ukazuju na to da biljka ima antiinflamatorna, antibakterijska, antikancerogena i svojstva zaštite jetre. Nije dokazano da leči rak kod ljudi, ali može smanjiti upalu i pomoći pacijentima da se oporave od oštećenja jetre nakon lečenja raka. Treba napomenuti da je komercijalno dostupna vrsta čaja od korena čička pronađena kontaminirana atropinom 1970-ih. Atropin je hemikalija koja uzrokuje nepravilan rad srca i zamagljen vid. Pacijenti sa rakom treba da pažljivo prate efekte bilo koje biljke koju probaju.

Essiac čaj

Iako naučno nije potvrđena njegova delotvornost, Essiac čaj jedno je od najpopularnijih alternativnih sredstava za kojim posežu oboljeli od raka. Formula potiče iz 1922. godine  od medicinske sestre Rene Caisse, koja je ispričala da joj je formulu prenela jedna 80 godišnja pacijentkinja. Ispričala joj je da je pomoću tog čaja kojeg je pravila prema receptu Indijanca iz plemena Ojibwa s jezera Ontario izlečila rak dojke. Prvobtnatna verzija je sadržavala 8 biljaka, a potom ju je Caisse svela na formulu sa 4 osnovne biljke – koren čička, koren i list preslice (poznata je i pod nazivima poljski rastavić ili konjski rep), kora glatkog bresta i turska ili kineska rabarbara.

Mešavina biljnog čaja poznata kao Essiac čaj sadrži biljke poznate po svojim efektima jačanja imuniteta. Istraživanja pokazuju da Essiac čaj ne leči rak, ali sadrži više antioksidanata od crvenog vina ili zelenog čaja. Centar za rak Memorial Sloan Kettering sproveo je oko 18 studija o Esijaku 1970-ih i 1980-ih. Ove studije su otkrile da Essiac nije ojačao imuni sistem niti ubio ćelije raka.

Kantarion

Jedinjenje Hipericin se nalazi u kantarionu i može pomoći u ubijanju ćelija raka. Prema studiji iz 2000. objavljenoj u Medical Journal of Australia, hipericin čini da će određene ćelije raka nestati nakon fotodinamičke terapije, koja je eksperimentalni tretman za mezoteliom.

Đumbir

Ova biljka pokazuje antiinflamatorne i antikancerogene efekte u laboratorijskim studijama. Takođe može smanjiti mučninu i povraćanje povezane sa hemoterapijom, prema pregledu iz 2000. objavljenom u British Journal of Anaesthesia. Ali đumbir treba strogo izbegavati pre i posle operacije. On podstiče krvarenje i treba ga izbegavati kod pacijenata sa niskim brojem trombocita.

Aloe vera

Pregled iz 2011. godine objavljen u Cochrane Database Sistematic Revievs navodi da je uzimanje aloe vere tokom hemoterapije pomoglo u sprečavanju ranica u ustima kod nekih pacijenata.

 Ekstrakti imele

Takođe poznat kao Iscador, istraživanja sprovedena na ljudima sugerišu da imela smanjuje simptome i poboljšava kvalitet života. Studija iz 2013. objavljena u European Journal of Cancer otkrila je da imela smanjuje neželjene efekte hemoterapije kod pacijenata sa rakom pluća. Studija iz 2013. objavljena u Evidenced Based Complementari Alternative Medicine otkrila je da pacijenti sa rakom sa uznapredovalim tumorima mogu da tolerišu veće doze gemcitabina (leka za hemoterapiju koji se koristi za lečenje mezotelioma) uz dodatak imele.

Kurkuma

Ova biljka sadrži jedinjenje poznato kao kurkumin. Studija iz 2011. objavljena u Cancer Chemotherapi and Pharmacologi pokazuje da ekstrakt kurkumina može biti bezbedan za kombinovanje sa hemoterapijom gemcitabinom kod pacijenata sa rakom pankreasa. Kurkuma se koristi kao antiinflamatorno sredstvo. Može smanjiti modrice kod hirurških pacijenata kada se kombinuje sa bromelainom (ekstraktom ananasa) i arnikom (zeljasta biljka).

Moringa

Moringa drvo, gaji se uglavnom u tropskim ili sušnim lokacijama , dugo je bila izvor zdravlja i vitalnosti za narod Indije , Filipina i Tajlanda. Iz Indije se proširila na zapad u Egipat , Afriku , oko Mediterana. Kasnije, Grci su našli mnoge zdrave osobine moringe i preneli ih Rimljanima. Od tada je dobro poznata jer su počele da se šire plantaže ove dragocene biljke. Moringa drvo se gaji uglavnom u polusušnim, tropskim i suptropskim područjima jer je otporna na sušu, raste vrlo brzo a vrlo je hranljiva.

Studija u epruvetama iz 2006. objavljena u časopisu Journal of Ekperimental Therapeutics in Oncologi otkrila je jedinjenje u drvetu moringa efikasno u ubijanju ćelija raka jajnika. Druga istraživanja sugerišu da može pomoći simptomima raka, uključujući otežano disanje, kašalj, bol u grlu, groznicu i bolove u zglobovima.

Izvor: ordinacija.tv; asbestos.com