Zivot i Stil

Tragovi života na Zemlji 100 miliona godina stariji nego što se smatralo

Pre četiri milijarde godina planeta „Teia“ sudarila se sa Zemljom i time je nastao Mesec. Međutim, najnovija otkrića pokazala su da se ubrzo potom pojavio i tag prvog ćelijskog života na Zemlji, koji se smatra pretečom svega što danas postoji na našoj planeti.

Božije lopte: Misteriozne kugle na ruskom ostrvu i dan danas bude pažnju naučnika (FOTO/VIDEO)

Naučnici su uz pomoć istraživanja DNK materijala sa Zemlje, pa čak i onog dobijenog iz fosila, otkrili mikrob koji datira iz perioda od pre 3,9 milijardi godina.

Za mikrob nazvan „LUCA“ (last universal common ancestor) smatralo se da je star između 3,5 do 3,8 milijardi godina, međutim najnovija otkrića pokazuju da se njegova evolucija na našoj planeti dogodila oko sto miliona ranije.

Ancestor of all life on Earth evolved earlier than we thought, according to our new timescale
Science may have enabled us to travel in space and trace the history of the entire universe, but it has not yet been able to answer exactly how and when life first arose on our planet. Traditionally,…

Naime, istraživači sa bristolskog Univerziteta koristili su molekularnu metodu istraživanja DNK materijala, kako bi otkrili kada se pojavio najraniji oblik života na Zemlji.

Ispitivanjima genetskog materijala fosila i korisćenjem starih istraživanja molekula, naučnici bristolskog Univeziteta došli su do zaključka da je mikrob „LUCA“ zapravo stariji nego što se verovalo.

Vremenska linija poznatog života na zemlji (FOTO: Wikimedia)

Molekularno istraživanje odnosi se na ispitivanje specifičnih genoma različitih vrsta sve dok se ne utvrdi zajednički predak te dve veste. Ovom metodom, moguće je naći veze između vrsta za koje ranije nismo znali da postoje.

Neverovatno otkriće u delti Nila u Egiptu starije od piramida (FOTO)

Naime, što više genetskih mutacija jedna vrsta poseduje, to je vremenski period kada je njihov zajednički predak nastanjivao Zemlju stariji.

„Za metodu „molekurlarnog sata“ koristili smo samo fosile koje smo pouzdano mogli smestiti u vremensku liniju života na Zemlji. Ispitivali smo 29 gena uzetih iz 109 različitih vrsta uključujući i bakterije, eukariote, gljive i arhee“, rekli su istraživači i dodali da su nakon toga, dobijene rezultate uporedili sa fosilima za koje su znali da su stariji od tri milijarde godina.

Ovom metodom utvrđeno je da je najstariji ćelijski oblik života, odnosno „LUCA“, na zemlji potekao pre više od 3,9 milijardi godina.

Ipak, kako na Zemlji ne postoji mnogo fosila koji datiraju iz perioda starijeg od 3,5 milijardi godina, veoma je teško utvrditi koliko oblika života na Zemlji možemo povezati sa ovim mikrobom. Međutim, metoda „molekularnog sata“ koju su istraživači koristi tokom ovog istraživanja, tek će dovesti do značajnijih otkrića.

Tuga: Grad star 12 hiljada godina nestaće za nekoliko meseci

Izvor: BKTVNews/Nevena Žunić