Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Др Бранимир Несторовић: Летос био тренутак да се сви инфицирају, да постанемо имуни, oвако ћемо да се вучемо још пет година

Др Бранимир Несторовић одговорио је на питање да ли га брине то што је у Србији више од 1.000 заражених од коронавируса сваког дана.

– Стално понављам – ми стварно више не знамо да ли имамо пандемију. Број инфицираних ништа не значи. Колико има тешких случајева међу тим новозараженима? Тешко је веровати да их има више него пре шест месеци када је био почетак епидемије, а сви знамо да је тада удар најснажнији. Сада, када је по мојој процени вирус прележало 40-50 одсто Срба на разне начине, тешко је веровати да имамо неку озбиљну епидемију.

Шта можемо, а шта смо могли да урадимо?

– Мислим да је летос био тренутак да се сви инфицирају, да постанемо имуни и да се заврши епидемија. Овако ћемо да се вучемо још пет година. Опасност од коронавируса постоји за одређене групе, већ сад знамо да је половина умрлих из домова за старе. Ту мора озбиљно да се пази, али не верујем да човечанство може дуго да се задржи закључано. Људска природа то не трпи – рекао је за Ало.

Многе државе се закључавају?

– У Шпанији, кажу, ванредно стање до 21. марта! То нема шансе да се одржи. Немци и Аустријанци су рекли – две недеље идемо у карантин да би спасли Божић. Подржавам став да је дошао тренутак да добијеш право да се заразиш! Ако ти видиш да ти пропада бизнис, да нећеш имати како да храниш децу, ти ћеш да ризикујеш и, ако ниси ризична група, почећеш да радиш. Ако не радиш, сигурно ћеш умрети!

– Интересантно ми је било оно што је Трамп рекао да 4. новембра, дан после избора у САД, короне више неће бити! И то доста показује политичку димензију вируса.

Маске штите, али од новчаних казни!

– Једна група људи и даље има велики страх од вируса, али већина људи који сада носе маске се, заправо, плаше новчаних казни. То је потпуно јасно.
Људи, бежите у Африку!

Докторе, савет један – постоји ли место где би смо побегли од короне?

– У Африку! Тамо има епидемије само у деловима где живе богати белци. Имам пацијента који живи 20 година у Уганди, ради тамо као возач… Дошао је у Београд па ме пита: „Шта је, бре, ово, докторе, каква је ова болест захватила Европу, та нека корона?” Рекох му: „Како ниси чуо? То се нагло раширило у јулу!“ Каже човек: „Нема тога у Уганди, чак ни на вестима нисам чуо, а земља од 36 милиона становника.“ Дакле, правац – Африка!

Извор: srbin.info

Ознаке: