Izbor UrednikaTopZdravlje

Naučnici: Bioraznolikost sprječava nove pandemije

Pandemije će postati sve češće, brze će se širiti, odnositi više života i znatnije naštetiti ekonomijama od COVID-a 19 ako ljudi ne zaustave uništavanje staništa koje pridonosi tome da virusi skaču sa životinja na ljude, upozorilo je istraživanje objavljeno u četvrtak.

Zaključci studije pokazuju da bolja zaštita tropskih šuma i drugih bogatih ekosistema pomaže u usporavanju klimatskih promjena i spašavanju životinjskih i biljnih vrsta, što samo po sebi sprječava nastanak budućih pandemija, prenosi Hina.

„Pokazuje se da kad djelujemo protiv pandemija radimo nešto i za klimatske promjene i bioraznolikost, a to je dobra stvar“, rekao je Peter Daszak, zoolog i voditelj istraživanja na kojem je radilo 22 međunarodnih stručnjaka.

Oni su zaključili da oko polovine od procijenjenih 1,7 miliona neotkrivenih virusa u prirodi može zaraziti ljude.

Sporne aktivnosti

Aktivnosti poput ilegalne trgovine divljim životinjama, krivolova ili krčenja šuma za uzgoj monokultura stavljaju ljude u veću opasnost da na njih prijeđu patogeni iz prirode.

Naučnici vjeruju kako je COVID-19 vjerojatno prešao sa šišmiša na čovjeka na tržnici u Kini.

Prevencija takvih događaja stotinu je puta jeftinija od pandemija, no vlade se i dalje oslanjaju na borbu protiv posljedica umjesto uzroka, kažu stručnjaci i pozivaju na veću međunarodnu saradnju na tom području.

Procjenjuje se da je pandemija COVID-a 19 do jula stajala između 8.000 i 16.000 milijardi dolara.

Istraživanje je provela međuvladina platforma IPBES u kojoj sudjeluje više od 130 država članica.

Izvor: Agencije