Vesti

Митрополит Амфилохије: Нека ме убију као митрополита Јоаникија, част је погинути ради одбране светиња!“

Нека ме протјерају, гонили су и моје претходнике и то би ми била част, чак и нека ме убију попут Митрополита Јоаникија – част је погинути ради одбране светиња!“ закључио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије рекао је да предсједник Мило Ђукановић, премијер Душко Марковић и предсједник Скупштине Иван Брајовић, „који су атеисти, немају право да убијају Бога у народу и одузимају им светиње“.

„Коме да дају Цетињски манастир, Острошки манастир? Својој аутофекалној цркви? То није црква, то је партија“, истакао је митрополит.

Он је на конференцији за медије, чији је повод упис православних цркава, манастира и црквеног земљишта у катастар непокретности, казао да све што је црква градила вјековима „није за њега или другог“, него за „Христа, цркву и народ божји“.

Истакао је да се наставља прогон цркве, који је започео четрдесетих година прошлог вијека.

Амфилохије је казао да од 1913. године држава ништа није саградила.

„Шта ћемо са сјевером и храмовима, Црна Гора ништа није уложила у то“, нагласио је митрополит.

Закон о слободи вјероисповијести је, како је истакао, дискриминаторски јер Исламској заједници „остају џамије, а Православној цркви ће да одузимају светиње“.

„Обмањују Муслимане и Католике, јер Закон мора да важи за све, не само за једну заједницу“, казао је Амфилохије, преносе Вијести.

Истакао је да црногорска „атеистичка власт“ хоће да ствара своју православну цркву: „Да би била аутокефална, прво мора да буде црква“.

Амфилохије је казао да се труде да сав новац од прилога народа иде у храм и обнову светиња.

„Прича се да манастир Острог приходује милионе сваке године… Постоји тачна евиденција колико се приходује и троши. Помажемо породице, дајемо стипендије, имамо народне кухиње“, објаснио је митрополит Амфилохије.

“Велике народне литије су бијег народа од политичких манипулација на миран, хришћански начин”, рекао је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије на прес конференцији која је данас уприличена на тему „Уписи православних цркава, манастира и црквеног земљишта у Катастар непокретнисти“ у подгоричком Прес центру. Он је нагласио да наше литије представљају лијек за братоубилачке ране које су дубок траг оставиле на тијелу народа који жели да поврати сопствено достојанство.

„Три најважније личности у држави су атеисти и то је њихово право, али они немају право да убијају Бога у народу чиме би се наставио континуитет политике подјела и братоубилаштва“, казао је Митрополит и додао да је суштна Закона о слободи вјероисповијести спој фашизма и бољшевизма.

Коментаришући питање законске формулације о отимању црквене имовине које су изграђене прије 1918. године, Митрополит Амфилохије је запитао како ће се то односити на значајне дјелове садашње Црне Горе, који у том периоду нису били дио нововјековне црногорске државе.

“Власт жели да подржави имовину из тог периода, а светиње из Метохије које су тада припадале Црној Гори без дилеме предали су у руке УЧК терористима“, рекао је Митрополит Амфилохије. Посебно се осврнуо на чињеницу да је Закон о слободи вјероисповјести дискриминаторски јер се односи само на Православну цркву, преноси сајт Митрополије.

„Са свима другима склопљен је уговор који штити њихова права и то је добро, али шта је са православцима“, упитао је Митрополит Амфилохије додавши да се плаши да је ријеч о обмани наше браће римокатолика и муслимана.

Владика је подсјетио на примјере кршења вјерских права црногорских грађана, посебно се осврнувши на примјер адвоката Бошка Чармака коме је угрожено право да, у знак протеста учини подвиг кренувши из Бара пјешке према Цетињу.

„Он је носио крст који је проблем за наше власти, а тај дух се пројавио и у примјеру оскрнављења православног крста на мјесту гдје су страдали туристи из Румуније у кањону Платије“, истакао је Митрополит Амфилохије. Нарочито је истакао примјер подофицира војске Црне Горе Дарка Мрваљевића, који удаљен са дужности јер је активан учесник литија, рекавши да то полако постаје пракса обрачинавања са људима у државној служби који су браниоци светиња а којих има на хиљаде.

„Због учешћа на литијама, као политичким скуповима и неизвршења наређења о забрани присуства на литијама“, наведено је у решењу које је потписао начелник Генералштаба ВЦГ Драгутин Дакић.

Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима
Погледај друге твитове корисника СРБИН инфо
Митрополит се осврнуо и на проблем регистрације СПЦ у Црној Гори. Нагласио је да је ноторна неистина да Митрополија црногорско-приморска неће да се региструје, те да је она поштовала све законске норме које су биле на снази у нашој земљи.

„То се чак односи и на Закон који је настао у вријеме комунизма који није захтијевао поновну регистрацију“, рекао владика Амфилохије. Примјећује да садашњи Закон жели да натјера Цркву која постоји преко 800 година на овом подручју да се поново региструје. „Тиме желе да је ставе у исти положај са новом црквом коју жели да успостави владајући ДПС и предсједник Ђукановић“, нагласио је митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохоје је прокоментарисао гласове који предлажу да он буде протјеран из Црне Горе.

„Нека ме протјерају, гонили су и моје претходнике и то би ми била част, чак и нека ме убију попут Митрополита Јоаникија – част је погинути ради одбране светиња!“ закључио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.