Vesti

OPŠTI HAOS: Grci prskaju migrante svinjskom mokraćom, ilegalci se fanatično zaleću u minska polja! (VIDEO)

Migranti se probijaju u potezu gde se nalazi minsko polje, dok besni Grci pokušavaju da ih na sve načine spreče da uđu u njihovu zemlju.

„Koristite puteve kojima mi dolazimo do svojih njiva. Čuvajte se, neki delovi šume su minirani, cela obala je zatvorena i postoje stalno zatvorene vojne zone. Ako vas grčke patrole zaustave, recite da ste se izgubili“, ovo je savet koji je sačekao tim srpskih novinara čim su se u petak dokopali Orestijade, koja se nalazi na samo 5 kilometara od obale reke Marice, prirodne granice Grčke i Turske.

Poslušali su ga.. Vožnja do same Marice bila je komplikovana.

Lokalni zemljani putevi preprečeni su granama koje smo sa mukom zaobilazili, prilazeći nasipu obraslom šumom, oko kojeg su minska polja. Zastali smo i napravili snimak tik ispred područja pod minama, koji možete pogledati na vrhu teksta, a do kojeg su retko koje novinarske ekipe uspele da stignu.

Zašto su Grci minirali ceo taj potez?

Proteklih decenija, tokom napetosti sa Turskom, na mestima koja su laka za prelaz „invazionih snaga“ podignuta su minska polja. Da ne bi stradali stoka i lokalno stanovništvo, ta mesta su ograđena žicom i obeležena, ali je prolaz otežan i nadziru ga vojne patrole.

Sa turske strane Marice primetne su osmatračnice, ali i patrole vojnika koji pod oružjem obilaze obalu. Kako kažu Grci, sa turske strane žitelji sela u blizini reke manje koriste njene obale.

Grčko turska granica- Zatvorena zona uz reku Maricu reka Marica
Migrantska kriza promenila je život stanovnika na grčkoj i turskoj strani reke Marice. Godine 2012. godine Grčka je podigla ogradu u dužini od preko 11 kilometara na kopnenom delu granice, a takođe nastavilo se sa utvrđivanjem obala reke.

Pre migrantske krize, žitelji Orestije, Sakosa, Nea Vise, i drugih sela i gradova slobodno su mogli da priđu reci i tamo pecaju ili se kupaju. Ipak, čak i tada postojali su delovi zabranjeni za civile.

Grci i Turci – kako je sve počelo, zašto je reka Marica važna ovoj pravoslavnoj zemlji

Reka Marica (na grčkom Evros) izvire u Bugarskoj i predstavlja sliv svih reka geografske regije Trakija (oblast dele Bugarska, Grčka i Turska). Od 212 kilometara grčko-turske granice u Trakiji, koritom reke prolazi 201 kilometar linije. Iako nije plovna, Marica je velika reka. Na nekim delovima tok je moguće pregaziti, u drugim delovima brzina vode je ista kao na planinskim potocima – negde je korito duboko i do 40 metara, te je tu moguće korišćenje plovila.

Do sada su migranti uglavnom tražili plitka mesta kako bi pregazili reku, jer jake struje mogu da odnesu plivače.

Polivanje svinjskim fekalijama

Na snimku koji je obišao društvene mreže pod naslovom „Grčki farmeri polivaju migrante svinjskom morkaćom“, može se videti traktor koji prilazi ogradi i prska iz rezervoara na drugu stranu gde su migranti.

U pozadini se može čuti i smeh prisutnih. Prema islamskim učenjima svinja, životinja koja je sastavni deo prehrambene industrije u Evropi se smatra za prljavu životinju i muslimani ne bi trebali da imaju kontakt sa njom ili da konzumiraju svinjsko meso.

Izvor: Telegraf.rs/Dnevna Gazeta