Izbor UrednikaZivot i Stil

Русија о оксфордској вакцини: Претвара људе у мајмуне

У Русији је покренута кампања дискредитовања оксфордске вакцине против коронавируса тврдњама да супарничка вакцина претвара људе у мајмуне јер користи генетски материјал шимпанзи.

Русија, која је летос регистровала своју Спутник В вакцину против короне, сада је по руским друштвеним мрежама објавила снимке и фотографије који, наводно, доказују да је британска вакцина опасна.

Foto: Društvene mreže

На једној фотографији је бритнски премијер обрађен у фотошопу тако да изгледа као јети са натписом “волим моју бигфут вакцину”.

На другој фотографији се види шимпанза у лабораторијском оделу фармацеутског гиганта Астра зенеке који заједно са Оксфордом ради на развоју британске вакцине.

Амерички Ујка Сем у међувремену поручује: “Желим да ти примиш моју мајмунску вакцину”.

Шеф Астра зенеке Паскал Сорио осудио је клеветничку кампању. “Научници у Астра зенеки и у многим другим компанијама и институцијама широм света раде неуморно на развоју вакцине и третмана како би се победио овај вирус. На крају крајева, независни експерти и регулативна тела су ти који ће одлучити да ли је вакцина безбедна и ефикасна. Дезинформације су јасан ризик по јавно здравље”, рекао је он Тајму.

Истовремено, лекар Хилари Џонс рекао је британским медијима да су покушаји дезинформације “смешни и срамотни”.

“Оксфорд има веома поуздан тим. Тамо је током Другог светског рата пеницилин произвођен. Оксфорд има фантастичну репутацију и пажљиво раде на овоме и мислим да је смешно и срамотно то што Руси тврде да вакцина долази од ДНК материјала шимпанзи, рекао је он.