Zdravlje

5 namirnica bogatih vitaminom: Štite zdravlje srca i čuvaju kosti od osteoporoze

Vitamin K je hranljivi sastojak koji vašem telu treba da bi izbeglo zgrušavanje bloga, povećao snagu kostiju i podržao zdravlje srca. Iako vaše telo može proizvesti malu količinu ove hranljive materije, potrebni su vam i drugi izvori da biste ispunili svoj dnevni unos.

Kao i svaki drugi esencijalni nutrijenti, vitamin K je takođe ključan za opšte blagostanje organizma. Ovih pet zdravih namirnica bogate su vitaminom K pa je zato važno da ih uključite u vašu ishranu.

Zeleniš

Zeleno lisnato povrće kao što su kelj, spanać, zelje i blitva odličan je izvor vitamina K. Uživajte u njima u salatama ili smutijima da biste povećali unos vitamina K.

Brokoli

Ovo povrće ne samo da sadrži vlakna i antioksidanse, već i vitamin K. Brokoli je takođe dobar za vaše kosti i može sprečiti osteoporozu.

Prokelj

Ovaj mini kupus je ukusan i nudi veliku količinu vitamina K. Takođe, pomaže u borbi protiv raka i podržava zdravlje creva.

Jaja

Pored toga što su jaja odličan izvor proteina, sadrže i značajnu količinu vitamina K, posebno u žumancetu. Uživajte u kuvanim, poširanim jajima ili omletu i imaćete obrok bogat hranljivim sastojcima.

Borovnice

Ove bobice bogate antioksidansima su ukusne i sadrže značajnu količinu vitamina K. Dodajte ih u smutije, jogurt ili ovsene pahuljice za hranljivi početak dana ili užinu.

Prenela: O.M.

(izvor: Health Shots/Zdravlje Kurir