Izbor UrednikaVesti

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: 23 године од напада у Ливадицама, за смрт 12 Срба нико није одговарао

Поводом 23 године од како је на територији Косова и Метохије почињен један од најмонструознијих терористичких напада, у коме је погинуло 12 а повређено 43 Срба, Канцеларија за КиМ је саопштила да је поражавајуће то што је злочин у Ливадицама затворен случај.

У Ливадицама код Подујева, у експлозији мине која је била постављена испод моста на магистралном путу, у ваздух је дигнут аутобус „Ниш експреса“. У аутобусу су се налазили расељени Срби који су у пратњи војника Кфора ишли у Грачаницу, да обележе Задушнице.

У овом монструозном нападу погинули су: Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић, Драган Вукотић и Небојша, Снежана и Данило Цокић, који је имао свега две године.

„Ни после више од две деценије за овај злочин нису одговарали ни непосредни извршиоци ни њихови налогодавци, што између осталог сведочи о потпуној неспособности и незаинтересованости привремених институција самоуправе у Приштини да се суоче са злоделима почињеним у име такозваног независног Косова, али и о пасивности међународне заједнице. Поражавајућа је чињеница да је овај случај затворен, а да је јединог осумњиченог, Фљорима Ејупија, који је у првостепеном поступку био осуђен на 40 година затвора, тзв. Врховни суд Косова ослободио 2009. године, услед недостатка доказа“, навели су из Канцеларије.

Како су додали, злочин у Ливадицама десио се у присуству међународних снага безбедности и управо зато представља и пораз међународне заједнице на Косову и Метохији која се показала недораслом да осигура безбедност за Србе на КиМ, али и правду за све жртве.

Из Канцеларије за Косово и Метохију подсећају да се још увек не зна ко је убио српску децу у Гораждевцу, 14 жетелаца у Старом Грацком, породицу Столић у Обилићу, ко скоро свакодневно пали и руши српске куће и скрнави цркве и манастире на Космету…

„Нажалост, Срби су и данас на Косову и Метохији грађани другог реда и изложени су разним видовима дискриминације, притисака и застрашивања, што има за циљ њихово протеривање из покрајине, а мржња која је однела животе наших сународника у Ливадицама и даље живи, па је у таквој атмосфери немогуће очекивати да Приштина учествује у нормализацији односа и стварању мирнодопског друштва на Косову и Метохији. Управо зато, захтевамо од међународне заједнице и Приштине да поново отворе истраге свих злочина над српским народом и другим неалбанцима на Косову и Метохији, јер док год то не буде учињено Косово и Метохија ће бити уточиште и сигурна зона за зликовце и терористе“, додали су из Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије су напоменули да Влада Републике Србије никада неће престати да тражи правду за жртве овог и других монструозних злочина почињених широм покрајине.

Извор: Рт.рс