Izbor UrednikaTopZivot i Stil

KOLIKO TREBA DA UNOSIMO MLEČNE PROIZVODE? Kalcijum pomaže srcu i krvnom pritisku, važno je i vreme

Kao male su nas učili da nam čaša mleka pred spavanje čuva kosti i zubi. Drugi su obožavali mleko da piju ujutru, za doručak, te se postavlja pitnanje kada je najbolje da unosimo mlečne proizvode i kako oni utiču na zdravlje.

Američki istraživači su analizirali potrošnju kalcijuma kod više od 30.000 odraslih Amerikanaca i otkrili su da unos kalcijuma između doručka i večere smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, piše u studiji objavljenoj prošlog meseca u BMC Public Health.

Istraživači su primetili da kalcijum u ishrani može da poboljša lipide u krvi, masnoću i krvni pritisak, koji su glavni faktori rizika za kardiovaskularne bolesti. Ključ za apsorpciju kalcijuma – kojeg ima u izobilju u mlečnim proizvodima, tamnom lisnatom zelenilu i određenim ribama – može da bude cirkadijalni ritam tela, tačnije naš biološki sat. O čemu je reč?

„Iz perspektive cirkadijalnog obrasca, istraživanja sugerišu da bi apsorpcija kalcijuma mogla biti nešto veća tokom dana jer određeni hormoni koji su potrebni za metabolizam kalcijuma, kao što je paratiroidni hormon, na primer, imaju tendenciju da budu i viši tokom dana“, ističe Melani Ričer, registrovani dijetetičar i nutricionista.

Čuvena klinika Mejo preporučuje da muškarci od 19 do 70 godina i žene od 19 do 50 konzumiraju 1.000 miligrama kalcijuma dnevno, dok muškarci od 71 i više i žene od 51 i više treba da unose 1.200 miligrama.

Preporučena gornja granica za kalcijum je 2.500 miligrama dnevno za odrasle od 19 do 50 godina i 2.000 miligrama za starije.
Šolja mleka obično sadrži 300 miligrama kalcijuma, dok šolja kuvanog spanaća ima 240 miligrama, prema zdravstvenom stanju Kalifornijskog univerziteta u San Francisku.

Nutricionuista Rihter je za „Medical News Today“ ističe da onima koji jedu uravnoteženu ishranu bogatu biljkama, orašastim plodovima, semenkama i povremenim mlečnim proizvodima verovatno nije potreban dodatak kacijuma.

IZVOR: KURIR TELEVIZIJA