Izbor UrednikaTopVesti

AKO NASTAVE OVAKO, SAMI ĆEMO OTIĆI: Novosti u Kišnici, gde su Srbi na meti Albanaca

POSLEDNjE provokacije su najgore do sada. Iako smo više puta napadani i kamenovani, ovo je strašno i neizdrživo.

Plačnim glasom Jelena Trajković (28) koja sa suprugom Zoranom (29), jednogodišnjim sinom i suprugovim roditeljima živi u porodičnoj kući u Kišnici, na ulici ispred svog doma priča o atacima Albanaca kojima su njena ali i ostalih nekoliko porodica u poslednjoj „srpskoj“ ulici u ovom selu nadomak Gračanice izloženi poslednjih dana.

Sve je, podseća, počelo postavljanjem bilborda sa amblemom OVK i natpisom „Sloboda ima ime“ na glavnoj ulici ispod njihovih kuća, na deonici magistralnog puta Gračanica – Gnjilane. Pošto je pano u noći između ponedeljka i utorka delimično spaljen, mladići iz albanskog dela Kišnice počeli su u utorak po podne da provociraju svoje komšije Srbe.

Prvi se na meti našao Jelenin suprug Zoran, koga su sa okolnog igrališta zasuli kamenicama i plastičnim flašama.

– Suprug se kasno po podne vraćao sa posla kada su ga napali. U pokušaju da nepovređen uđe u dvorište izgubio je mobilni i pozvao me je sa fiksnog telefona da javim policiji za napad. Oko 22 časa ispaljeno je šest-sedam metaka, što nas je dodatno uplašilo – prepričava Jelena mučne scene.

Svuda bilbordi sa obeležjem OVK

I dok razgovaramo sa ovom mladom ženom provokacije albanskih mladića sa okolnog igrališta, koje „deli“ srpski i albanski deo sela – ne jenjavaju. Klicali su preteći teroristima iz OVK, sve dok nije stigla policija naloživši im da se sklone.

– Sve je ovo predstava da bi novinari snimili da policija nešto radi, ali će oni nastaviti po starom čim ode – kaže nam kratko jedan od srpskih žitelja Kišnice.

Naša sagovornica Jelena pokazuje nam kamenice kojima je gađan njen suprug i kaže da će ukoliko se napadi nastave zaista morati da se isele.

– Da li se život u stalnom strahu, zove životom. Iako ja i suprug radimo, imamo ovde kuću i sve što nam je potrebno, ako se napadi nastave moraćemo da ostavimo sve.

Jednog meštanina zatekli smo kako okopava baštu. Uznemiren je, veli, jer je svestan da od malih incidenata može da pokulja nasilje Albanaca.

– Sami smo, sa Bogom – odgovara na pitanje sa kim i kako živi odnosno da li strahuje, ali dodaje i da svi napadi imaju veze sa nedavnim hapšenjem nekadašnjih čelnika OVK.

NOVOSTI.RS