Izbor UrednikaZdravlje

Aleksandra je imala ČUDOVIŠTE u stomaku od POLA METRA! Kako je moguće da pacijenti ne osete TOLIKI TUMOR u svom telu?

Devetog januara učinjen je veliki podvig u srpskom zdravstvu – tim lekara, na čelu sa hirurgom Vaskom Tošićem, izvadio je tumor od 46 centimetara dužine iz pacijentkinje Aleksandre Dmitrov (42) u Urgentnom centru u Beogradu.

Nakon što su oba Aleksandrina roditelja preminula pre nekoliko meseci, nju je u bolnicu doveo Miša Bošorović, koji se o njoj od tada brine. Doveo ju je anemičnu, malaksalu, iscrpljenu jer se velika izraslina u njenoj stomačnoj duplji hranila krvlju i na taj način joj oduzimala snagu.

Hirurg Vasko Tošić je izjavio da je pacijentkinja sigurno osetila određenu promenu u telu, ali joj ona nije stvarala bolove, pa se verovatno iz tog razloga nije podvrgla pregledima.

On je dodao i da je svaki tip tumora individualan, da se razvija spore ili brže, ali da su za tumor ove veličine bili potrebni meseci i godine.

U pitanju nije bio cistični, već meki tumor koji je najpre zahvatio matericu, a potom se proširio na celu trbušnu duplju. Nije zahvatio nijedan drugi organ, ali je porastao, pa je pritisnuo druge organe i ispunio trbušnu duplju.

Trbušna duplja obuhvata veliki broj organa i važnih krvih i limfnih sudova i nerava. Pojedini od čestih tumora koji se pojavljuju kod Srba, a da pripadaju trbušnoj regiji, mogu biti rak debelog creva, rak grlića materice, rak pankreasa, rak prostate.

Rak debelog creva

Smatra se da su glavni uzročnici nastanka ove bolesti genetika, ali i loša ishrana bogata mastima, dugo sedenje, alkohol i nedovoljna fizička aktivnost. Kao i kod većine kancera, i za rak debelog creva je karakteristično da se u početnim fazama ne javljaju simptomi koji bi mogli da ukažu na rast malignih ćelija. U kasnijim fazama se javljaju promene u pražnjenju creva – krv u stolici, bolovi u stomaku, malaksalost, gubitak telesne težine.

Debelo crevoFoto: Profimedia
Preporučuje se da osobe starije od 50 godina idu redovno na preglede koji će omogućiti da se promena, ukoliko postoji, dijagnostikuje i na vreme odredi tip lečenja.

Međutim, ukoliko se bolest otkrije u kasnijim fazama, najčešće se preporučuje hirurška intervencija, pri kojoj se uklanja deo debelog creva koji je zahvaćen tumorom. Ili, ukoliko je došlo do metastaze, preporučuje se hemioterapija. Pored ovih najčešćih vidova terapije, postoji i imunoterapija koju su razvili stručnjaci sa Kube i koja se uspešno primenjuje u kombinaciji sa već navedenim oblicima.

Rak grlića materice

Simptomi mogu biti vaginalno krvarenje između dve mensturacije, krvarenje u toku odnosa, specifičan sekret neprijatnog mirisa. Međutim, pokazalo se da rano otkrivanje ove bolesti pomoću Papa testa omogućava gotovo 100% izlečenje. Ukoliko se bolest otkrije u kasnijim stadijumima, najčešće se predlaže operativni zahvat, a ukoliko to nije moguće radioterapija, hemioterapija ili imunoterapija.

Simptomi karakteristični za karcinom pankreasa su: bolovi, svrab kože, žuta prebojenost kože i sluzokože, urin taman kao pivo, svetla prebojenost stolice, veliki gubitak telesne mase, povraćanje.

U slučaju postojanja ovakvih simptoma rade se laboratorijske analize, tumor-markeri, ultrazvuk stomaka, skener, magnetna rezonanca, pregled krvnih sudova abdomena… Ukoliko se ovim metodama dokaže prisustvo malignog tumora, pristupa se operativnom lečenju.

Rak prostate

Simptomi uključuju otežano i često mokrenje, noćno mokrenje i osećaj neispražnjene bešike nakon mokrenja. U kasnijim fazama bolesti, osobe najčešće osećaju malaksalost, gubitak težine, bol u kostima, javlja se anemija, a onda i veoma otežano mokrenje.

Ako je kancer zahvatio samo prostatu i ako se proceni da će preživljavanje obolelog biti kraće od 10 godina, najčešće se ne preduzimaju posebni tretmani, već se bolest prati. U ostalim slučajevima se preporučuje hirurška intervencija, ili ukoliko je došlo do metastaze, prvo se primenjuje hormonska terapija, radioterapija ili imunoterapija.