Izbor UrednikaTopVesti

AMERIČKO ĆUTANjE I RAT KOJI MOŽE UNIŠTITI ZEMLjU: Rusija sumnja da Zapad priprema ograničeni nuklearni sukob

NESPREMNOST Zapada da potvrdi formulaciju Gorbačova-Regana o neprihvatljivosti nuklearnog rata izaziva sumnje u to da se priprema ograničeni nuklearni sukob, rekao je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

„Kategorički odbacujemo koncept ograničenog nuklearnog rata. Kategorički se ne slažemo sa pokušajima da nam se pripišu neke ideje u duhu eskalacije radi deeskalacije. Smatramo da se oni koji se time bave sami kreću u pravcu uvođenja takvih ideja u svoje vojno planiranje“, rekao je diplomata.

Takođe je istakao da je neophodno potvrditi formulu Gorbačova – Regana o tome da „u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i on nikad ne treba da se započne“. To treba učiniti kako bilateralno, tako i u širem formatu nuklearne petorke, dodao je Rjabkov.

„Ta jasna i precizna konstatacija danas treba da bude kolektivno podržana. Svetu je potreban takav signal. I nespremnost zapadnih kolega da se slože sa tim našim predlogom samo pojačava sumnju u to u kom pravcu ide njihova vojna misao i ne planiraju li oni ograničeni nuklearni sukob“, rekao je diplomata.

Predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan svojevremeno su utvrdili da je nuklearni rat neprihvatljiv.

(Sputnjik)