Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Astragalus: Produžava život i isceljuje bolesti (RECEPTI)

Lek protiv starosti, cvet besmrtnosti, trava života – ova tajanstvena biljka je imala mnogo naziva i bila je okružena mnogobrojnim legendama. U njoj su tražili spas od starosti skitski carevi i sovjetske vođe, a Hitler je poslao po nju u Rusiju tajnu ekspediciju. Danas nastavljamo priču o astragalusu – prirodnom leku, koji produžava život i isceljuje mnoge bolesti.
Eliksir za firera

Kada se 1941. godine nemačka vojska približila Krimu, fašističkim vojnim jedinicama se priključila specijalna grupa naučnika. Ona je po naređenju Hitlera radila na tajnom projektu „Trava besmrtnosti“. Nacistički biolozi su tražili na Krimu jednu misterioznu biljku da bi napravili od nje eliksir dugovečnosti za firera.

Magična biljka se zvala astragalus. Hitler je saznao za nju od svog privatnog lekara i travara Gerharda Madausa. Doktor Madaus se bavio tajnim istraživanjima lekovitog bilja i pažljivo proučavao drevne rukopise o travama. U jednom starinskom folijantu pronašao je podatke o skitskom „cvetu života“, koji raste samo u stepi. Drevni narodi su ga smatrali lekom protiv starosti i pripisivali mu čarobna svojstva.

Ispostavilo se da je u pitanju astragalus, ili „carska biljka“, kako su je zvali sami Skiti. U njihovim plemenima ovu travu su koristile isključivo vođe: za njih su lekari pravili od astragalusa i kobiljeg mleka isceljujući napitak po tajnom receptu. Plebejci nisu smeli da dodirnu carsku biljku pod pretnjom smrću. Astragalus je bio tabu i za žene, čak i za plemenite – jer one, po mišljenju Skita, ne umeju da čuvaju tajne.

Nisu sačuvali tajnu astragalusa ni Nemci. Ruski partizani su saznali o njihovim istraživanjima na Krimu i preneli ovu informaciju Staljinu. Ali, sovjetski vođa je tada imao mnogo većih briga, pa nije obratio pažnju na ovaj izveštaj.

Nacistički naučnici su u međuvremenu uspeli da pronađu retku biljku i da je donesu u Nemačku. Međutim, Hitler je uzalud čekao eliksir dugovečnosti: doktor Madaus je uskoro umro ne završivši istraživanja.

Posle preokreta u ratu, firer je potpuno zanemario svoje ambiciozne naučne projekte – dok se Staljin, s druge strane, setio izveštaja o „travi besmrtnosti“. Sovjetski vođa je naredio najboljim biolozima i doktorima da prouče lekovita svojstva astragalusa i da naprave od njega preparat protiv starosti.

Eksperimenti su se sprovodili prvo na životinjama, pa posle na pacijentima jedne moskovske bolnice, koji nisu imali pojma kakav tačno lek uzimaju. Lekari su davali taj preparat obolelima od ateroskleroze (jer istu je dijagnozu imao i Staljin) i ljudima koji su doživeli moždani udar. Poboljšanje je bilo zapaženo kod 93 odsto pacijenata. Kada je Staljin saznao o sjajnim rezultatima eksperimenta, zatražio je taj lek i za sebe. Ali, uskoro je prekinuo tretman, jer je bio veoma paranoičan i uvek je sumnjao da ga truju saborci iz Politbiroa.

Ko zna koliko bi godina živeo Staljin da nije odustao od lečenja. Međutim, njegovi partijski naslednici su obratili ozbiljnu pažnju na astragalus. On je postao toliko popularan u sovjetskim vrhovima da je dobio naziv „trava kremljevskih vođa“. Većina članova Politbiroa doživela je duboku starost – i sasvim je moguće da je svoju ulogu u tome odigrala i skitska biljka dugovečnosti.

Šta sve leči astragalus
*srčanu fibrozu
*obolenja kapilara
*aterosklerozu
*reumu
*hematom na mozgu
*virusne infekcije
*bolesti bubrega
*artrozu
*stomatitis
*opekotine
*određene vrste tumora
*hronični umor

RECEPTI
Protiv reume
Prelijte 40 grama isitnjenog korena astragalusa sa 400 mililitara votke. Ostavite da odstoji 21 dan na tamnom mestu. Povremeno protresite. Tinktura se utrljava u bolna mesta.
Za poboljšanje krvotoka
Prelijte 20 grama suve trave sa pola litra mleka i kuvajte na slaboj vatri pola sata. Nakon toga dodajte u smesu 200 grama meda, pa kuvajte još deset minuta. Ohladite, pa procedite. Konzumirajte jednu supenu kašiku leka tri do pet puta dnevno. Čuvajte smesu u frižideru.
Protiv artroze
Prelijte 15 grama bilja sa čašom vode. Kuvajte pet minuta na slaboj vatri. Ostavite četiri sata da odstoji. Uzimajte dve-tri supene kašike napitka – tri puta dnevno posle obroka.
Protiv angine i stomatitisa
Prelijte 20 grama trave čašom ključale vode. Sačekajte da se malo ohladi. Ispirajte grlo i usta dva-tri puta dnevno.

Izvor: novosti.rs