Izbor UrednikaTopZdravljeZivot i Stil

Autofagija – Proces mršavljenja, obnove i pomlađivanja organizma

Kada bukvalno prevedemo autofagiju, dobićemo prevod „pojesti sebe“, odnosno pojesti svoje ćelije. Zapravo, ćelije počnu da jedu sav otpad, sve toksine, parazite, bakterije i tada dolazi do pročišćenja.
Autofagija je dijeta se Nobelovom nagradom! Procesom autofagije eliminišu se bakterije i virusi iz organizma, a leči se i bilo kakva vrsta infekcije. Telo postaje i zdravije i mršavije, a koža se revitalizuje i postaje zategnutija. Jednostavno, pokrećete proces oporavka.

KAKAKO DA ZNAMO DA JE AUTOFAGIJA USPEŠNA?

Tako što ćemo postiti (odnosno nećete jesti ) između 12 i 36 sati. Najbolji efekti autofagije postižu se kada se ne jede 24 do 48 sati, ali mnogim ljudima je to izuzetno teško, i lako će odustati. Ipak, post koji traje između 12 i 36 sati nije nemoguće sprovesti.
Autofagija se može sprovesti i ako se obroci smanje na dva dnevno, umesto dosadašnjih tri. U međuvremenu, nema slatkiša, užine, grickalica. Nema ničega. Možete da popijete jedino čaj ili vodu.

Kao što smo rekli, autofagija se pokreće gladovanjem, odnosno kada se pravi veća pauza između obroka. Kada ne jedemo, ćelije moraju da uzimaju energiju iz raspoloživih izvora. To su u prvom redu masne naslage. Kada nema izvora hrane koji je stalno dostupan (kao kada redovno jedemo), ćelije su sposobne da se razlože na makromolekule kao što su proteini, lipidi, ugljeni hidrati. Oni se onda koriste za ishranu ćelije. Na taj način „ćelije jedu same sebe“

KOLIKO DUGO MOZE DA SE SPROVODI AUTOFAGIJA?

Koliko ćete sprovoditi autofagiju, to niko ne može da vam kaže. To morate sami da odredite, jer je važno kako će se vaš organizam osećati tokom posta. Kada telo naviknete na ovakav način ishrane, uvidećete i sami šta vam to odgovara, a šta ne. Najbitnije je da pronađete balans i da slušate svoj organizam, jer on najbolje zna šta mu prija. Postoji mnogo saveta oko autofagije, ali najbolji je onaj koji kaže da slušate sebe.

KAKO POČETI?

Za početak probajte da jednom nedeljno postite, a ako ne uspete, probajte jednom u dve nedelje. Svaki početak je težak, i ovaj može da bude. Treba da promenite rituale i navike koje ste do sada stvorili, a to nije nimalo lako. Dobra smernica može da vam bude za prvi put da ne jedete 16 sati, a onda narednih 8 sati da jedete. Vrhunac ovakvog posta postiže se trećeg dana, ako uspete da ih povežete.
Trodnevne postove možete da ponavljate na nekoliko meseci ili bar jednom godišnje. Mnogi ljudi se odlučuju i da poste 24 sata jednom u mesec dana ili češće, što takođe, ima dobar efekat i pokreće svakako autofagiju.

PLAN ISHRANE, ŠTA JESTI?

Post može početi kad god vi odlučite, a istom brzinom ga možete i prekinuti kada prestane da vam odgovara. To nije klasično gladovanje, jer ovde imate kontrolu nad svojim stanjem i uvek imate hranu koju možete da pojedete, ukoliko mislite da ne možete da izdržite 16h bez nje.
Autofagija može da postane i deo naše svakodnevnice, ukoliko posle večere koja je u 18 h ne jedemo ništa do 10h sutradan.

Pravila ove ishrane su jednostavna. Najvažnija je vaša odluka da ne jedete minimum 12 sati, a bilo idealno da izdržite 16h. Kada probijete led, možete da produžavate sate posta. Na ovaj način, vi pokrećete gubitak kilograma. Kada pričamo o postu koji traje 16h, ona se koristi kada post od 12 h nije dao nikakve željene rezultate nakon nekog vremena. Završite večeru u 20h i preskočite doručak sledećeg dana, na taj način ćete pokrenuti autofagiju na pravilan način.

Deluje zahtevno, ali nije. Kada bolje pogledamo, od tih 12 ili 16h, 8 sati zapravo spavamo, pa ovo gladovanje neće tako teško pasti kao što se čini na prvi pogled. Na ovaj način zaštitićete telo od gojaznosti. Vrlo je bitno napomenuti da autofagiju prekinete sveze cedjenim sokovima ili svezim vocem.Nakon toga pozeljnonje da taj prvi obrok bude baziran na povrcu a ne na mesu jajima mleku itd.

AUTOFAGIJA I VODA

Za vreme posta dozvoljena je voda. Trebalo bi da u potpunosti izbegavate sokove ili gazirana pića, pogotovu alkohol I kafu.Kada je post u toku, najbolje je da pijete čistu vodu.

DA LI KAFA ZAUSTAVLJA AUTOFAGIJU?

Što se tiče kafe, ona neće zaustaviti autofagiju, ali ako joj dodate šećer ili neki drugi zaslađivač, vi u tom trenutku prekidate post i sve pada u vodu.
Takodje imajte na umu da je kafa jak stimulator nervnog i mozdanog sistema i da takodje jako dehidrira telo tako da se ne preporucuje u toku autofagije.Cista voda je najbolje resenje.

CEĐENI LIMUN

U poslednje vreme je prilično popularno popiti sok od ceđenog limuna svakog jutra i mnogi su nas pitali da li takva limunada (bez dodatog šećera) utiče na post.
30 mL čistog ceđenog soka od limuna sadrži oko 7 kalorija odnosno 2 grama ugljenih hidrata. Tri ovakve doze ceđenog limuna, daju 90 mL soka odnosno 6 grama ugljenih hidrata što nije dovoljno da bi se prekinuo post i da bismo bili izbačeni iz ketoze.

Pošto sok od limuna sadrži kalorije i sadrži ugljene hidrate, sistem za varenje će biti pokrenut.

AUTOGAFIJA I MRŠAVLENJE

Autofagija će pokrenuti proces mršavljenja, a ako vam je prvobitni cilj da smršate što više i da istopite kilograme, onda treba da mislite i o tome šta ćete jesti tokom dana . Birajte lakšu hranu, izbacite slatkiše i gazirana pića,masno przeno kao i brzu hranu i alkohol. Na taj način, za kratko vreme će se otopiti salo sa vašeg tela.
Koliko ćete kilograma izgubiti, to je individualno, ali zasigurno ćete već u prvih mesec dana primetiti razliku. Kada tome dodate i redovne treninge i vežbe za mršavljenje, uspeh je zagarantovan.

AUTOFAGIJA I NEŽELJENE REAKCINE TELA NA NJU

Kao i kod svakog načina ishrane, i ovde mogu da postoje nus pojave na koje morate da obratite pažnju. Najveća nus pojava koju možete da osetite jeste glad. Ako ste već isprobali neke dijete, onda znate kakav je to osećaj i moguće je da vam to uopšte neće biti problem. Takođe, može da dođe i neredovne stolice, odnosno do zatvora. Ipak, to je normalna pojava, jer manje jedete.U tom slucaju povecajte unos vode.
Još jedan problem koji je čest jeste glavobolja koja je najizraženija tokom prvih dana posta.Glavobolja je jadan znak detoksikacije tela i ciscenja od teskih metala.

IZVOR: ORDINACIJA.TV