NERADO se sećam epizode sa Fljorimom Ejupijem i još četvoricom terorista koje smo uhapsili zbog podmetanja bombe pod autobus „Niš ekspresa“ januara 2001. godine. Tvrdim da je ogromna većina međunarodnih policajaca tada na Kosmetu želela da se ta grupa ubica pravično kazni, ali neka druga sila je bila moćnija. Ejupi je, navodno, pobegao iz „Bondstila“, a ostali su posle toga pušteni, verovatno kako ne bi ispričali koje su okolnosti ove međunarodne pravosudne sramote.

Ovo, za „Novosti“, otkriva Džo Mekalister, kanadski policajac u međunarodnoj misiji na Kosovu i Metohiji, koji je bio u timu koji je vodio istragu o bombaškom napadu u selu Livadice u kojem je poginulo 12 srpskih civila, a ranjeno 44.

Mekalister se seća da je, prema zvaničnoj verziji o bekstvu iz „Bondstila“, koju su im preneli Amerikanci, kod glavnog bombaša Ejupija toga dana došla supruga, navodno povodom rođendana.

– U torti su bile makaze za žicu, a on je iste noći pobegao iz zatvora koji se nalazio u centru baze. Uspeo je da, navodno, u fluorescentnom narandžastom kombinezonu, pronađe jedini mrtvi ugao na ogradi koji nije pokriven kamerama i da klisne u noć – priča nam Mekalister. – Potom su i ostali teroristi pušteni na slobodu.

Naš sagovornik ističe da mu je misija na Kosmetu bila prva, a da se u srpskoj pokrajini uverio da nije lako razlučiti dobro od zla, pogotovo ako ste prethodno bombardovani lažima.

– Dobrovoljno sam se javio da preuzmem istragu o miniranom srpskom autobusu, jer je kolegi iz Francuske prestao mandat – seća se Mekalister. – Dokazi protiv Ejupijeve terorističke grupe su bili čvrsti i oslanjali su se na DNK nalaze prikupljene na licu mesta. Neuobičajeno i nelogično je bilo to što nam Kfor, tačnije Amerikanci, nije dozvoljavao pristup četvorici uhapšenih, a potom ni petom članu grupe kojeg smo priveli naknadno.

Dodaje kako mu administratori UN nisu dozvolili da objavi da se 30.000 evra nagrade daje onima koji su pomogli u hapšenju, što mu je bilo krajnje sumnjivo.

Da je Fljorim Ejupi čovek CIA, čuo je od britanskih obaveštajaca. Nije im do kraja verovao, sve dok se bekstvo iz „Bondstila“ nije dogodilo.

– Šta sam uradio? Prvo sam se žalio nadređenima u Unmiku, a kad to nije pomoglo, i kanadskom otpravniku poslova koji je tek stigao na KiM. Zatim sam napisao članak u „Britiš tajmsu“, gde sam upozorio na vezu terorista i vrha Kfora. Naravno da mi to nije pomoglo u karijeri, i ko zna kako bi se po mene sve završilo da nije usledio još jedan teroristički čin na Kosmetu, koji smo moj tim i ja uspeli da rešimo.

Bomba podmetnuta pod automobil aprila 2001. ispred Jugoslovenskog komiteta za saradnju sa Unmikom usmrtila je pukovnika srpskog MUP Aleksandra Petrovića, a ranila Hadiju Biševac, Stanu Zdravković, Dragišu Pavlovića i Vladimira Madića, takođe pripadnike MUP. Eksplozija je odjeknula na 10 metara od britanskog punkta Kfora, u momentu kada su oni seli u automobil u nameri da se vrate u Gračanicu.

– Pokrenuli smo energičnu istragu i za samo nekoliko dana uhapsili nemačkog državljanina Rolanda Berecka. Njegovi otisci su nađeni na ostacima improvizovane mine. Ispostavilo se da je u pitanju legionar koji se borio u HVO, zatim u HV i na kraju u OVK, gde je važio za stručnjaka za eksplozive. Njegov saučesnik uspeo je u poslednji čas da napusti Kosovo preko Crne Gore i nisam čuo da je uhapšen. Berecko je kasnije osuđen na 23 godine zatvora. O njemu je posle toga bilo različitih, kontroverznih napisa – priča naš sagovornik.

Mekalister je region napustio posle službe od devet meseci, a ističe da mu se u sećanje urezalo to kako su Albanci za svaki svoj zločin nad srpskim civilima imali opravdanje: „Vi ne znate kako smo mi bili ugnjetavani!“

– Naravno da to nije opravdanje za zločine koje su počinili posle 1999, kada su i policiji Unmika ruke bile vezane zbog ponašanja Kfora – naglašava Mekalister. – Znam da je veliki broj Srba bio ubijen i otet, a sopstvenim očima sam video mnogo loših stvari 2000. godine. Što se tiče aktuelnog suda koji treba da procesuira Albance za ratne zločine, nadam se, kao policajac, da će svi ti neljudi biti kažnjeni.

ODLIKOVANjA ZA SLUŽBU

MEKALISTER spada u najodlikovanije kanadske policajce, i posle 34 godine službe, uglavnom u inostranstvu, trenutno je stariji savetnik za bezbednost u Crvenom krstu Kanade. Odlikovan je za službe na KiM, u Avganistanu, Pojasu Gaze, Istočnom Timoru, Iraku… U krvavom Kandaharu je bio šef policije, a stigao je i u Ukrajinu, gde je obučavao tamošnju policijske službenike.

izvor: novosti.rs