Vesti

Bombaš samoubica krenuo u napad, slučajno razneo celu svoju jedinicu

NAJMANjE dvadeset terorista Islamske države poginulo je u centralnoj iračkoj provinciji Saladin kada je odleteo u vazduh njihov automobil krcat eksplozivom.Komandant Džabar al-Daradži je zvanično saopštio da je terorista koji je trebao da izvrši samoubilački napad slučajno detonirao bombu tik pored svojih saboraca.

– Pre nego što je napustio skrovište Islamske države, bombaš samoubica je pritisnuo sirenu na volanu u znak pozdrava svojim drugovima. Zaboravio je da je dugme za sirenu bilo detonator za eksploziv, i time je zbrisao grupu svojih saboraca – rekao je general Al-Daradži, a prenosi Saut Front.

Automobil je trebao da se zaleti na kontrolni punkt iračke savezne policije u oblasti Al-Džalam Samara južno od okruga Al-Daur.

Ovu nesreću su mnogi okarakterisali kao slučaj božije pravde, ali je ona i ozbiljan udarac za ćelije Islamske države koje se trude da destabilizuju Irak.

Islamska država od početka godine pojačava napade u centralnom iraku. Teroristi su 21. januara u takozvanom „dvostrukom napadu“ („double tap“) u Bagdadu ubili 34 osobe, i ranili još 110.