Vesti

Bugarski ekspert: Grčka pokušava da dokaže da nema ništa zajedničko sa Skopljem, mi radimo suprotno

Atina pokušava da dokaže da između Grčke i Republike Severne Makedonije ne postoji ništa zajedničko, dok Sofija pokušava da dokaže suprotno, smatra bivši zamenik ministra spoljnih poslova Bugarske Ljubomir Kučukov.

Izjave političara obe zemlje, koji nemaju nikakve veze sa diplomatijom, svode se na poređenja ko je od njih veći patriota, što dovodi do nesuglasica i među diplomatama, primetio je ekspert.
„Takva vrsta političke retorike izuzetno otežava dijalog na diplomatskom nivou“, rekao je Kučukov u svojoj izjavi Bugarskom nacionalnom radiju.

Bugarski političar o Skoplju: Ako odstupimo – pobediće Rusija i Srbija
Sporazum između Sofije i Skoplja i Prespanski sporazum između Atine i Skoplja često se upoređuju, ali dokumenti se odnose na sasvim druge probleme. Prema njegovim rečima, sporazum o dobrosusedstvu nudi samo način za rešavanje nesuglasica.

„Grčka pokušava da dokaže da između Grčke i Republike Severne Makedonije ne postoji ništa zajedničko, a mi pokušavamo da dokažemo da nam je sve zajedničko. Problemi Grčke sa Republikom Severnom Makedonijom potpisivanjem sporazuma prestaju, u isto vreme rešenje problema između Bugarske i Severne Makedonije započinje potpisivanjem sporazuma“, rekao je bivši zamenik ministra.
On smatra da je sporazum važan korak u odnosima Sofije i Skoplja i da je zapravo jedini instrument koji omogućava Bugarskoj da se izjasni o svojoj poziciji u Evropskoj uniji.

Bugarska: Još ne možemo da odobrimo pristupanje Severne Makedonije EU

Bugarska je 6. novembra zvanično obavestila Evropsku komisiju da ne odobrava pregovarački okvir za pristupanje Severne Makedonije EU.

Odluka Sofije je objavljena posle ponovljenih upozorenja da susedi ne ispunjavaju uslove sporazuma o dobrosusedstvu, odlažu zasedanja istorijske komisije i ne uzimaju u obzir zahteve koje je Sofija iznela u okvirnom stavu iz 2019. godine: usaglasite se sa formulacijom „službeni jezik Republike Severne Makedonije“ i odustanite od ideje makedonske manjine u Bugarskoj.

izvor: Sputnik