TopVideoZdravljeZivot i Stil

Četiri tehnike koje NOVAK ĐOKOVIĆ primenjuje kako bi ojačao svoje psihičko stanje u kriznim momentima, od presudnog značaja vera u Boga

Psiha Novaka Đokovića oduševljava ljude širom sveta, jer je bilo mnogo situacija kada se izdigao kao feniks iz pepela!

Novak Đoković, inače jedan od najboljih sportista na svetu ikada, važi za osobu koja ima izuzetno jaku psihu. Nisu retki trenuci kada njegova mentalna snaga u prelomnim sekundama na meču sve ostavi bez teksta. Zato smo izdvojili četiri stvari koje Nole uvek primenjuje kako bi ojačao svoje psihičko stanje kada mu se dešavaju loše stvari.

U kriznim momentima on smatra da je najbitnije ostati u sadašnjem trenutku. Novak otkriva da se to najlakše postiže svesnim disanjem.

– Jedna od najednostavnijih tehnika da se ostane u sadašnjosti je svesno disanje. Mi 95 % vremena nesvesno dišemo. U tim momentima kada je teško jedino ono što možete da uradite da se vratite u sebe i svesno dišete. Tim disanjem smirim puls i sve te “struje” koje se motaju u glavi, kako bi se koncentrisao na naredni udarac i poen. Jer to je ono što je u našoj moći – objašnjava Đoković.

Sledeća stvar za jaku psihu i pribranost u kritičnim trenucima prema Noletu je vizuelizacija.

– Druga stvar je vizuelizacija. Kada osmislite neku sliku u vašem umu to u realnosti vrlo lako može da se dogodi. Ono što vi zamislite u umu to će da se dogodi. Imam veliku veru u slike koje zamišljam i glavi i kada se ponavljaju postaju sve veće dok se ne realizuju u stvarnosti. Morate da nastavite dalje da ih vizualizujete dok god možete i da ih pretvarate i stvarnost – kaže teniser.

– Treća stvar je zamišljanje člana porodice, nekog višeg cilja, motivacije, sna. Nečega što vas vodi, što vam daje snagu i “gorivo” – smatra sportista.

I posebno naglašava da je od presudnog značaja vera u Boga.

– Četvrta stvar, naravno, Vera u Boga i višu silu, nešto što će vam dati snagu u teškim trenucima i što izgleda nerealno i neostvarivo da se ostvari. To je teško objašnjivo, ali je jednostavno. Mi smo deo jednog univerzalnog sistema i verujem da nas anđeli nadgledaju i da je Bog sa nama, kada radimo na svojim karakternim osobinama kako spolja tako i unutra, tada prosto primite tu pomoć kada vam treba – zaključio je Novak Đoković.

kurir.rs