Izbor UrednikaTop

Deset najskupljih gradova na svetu

Singapur i Cirih su ove godine najskuplji gradovi na svetu, otkrio je Ekonomist Intelidžens Junit (EIU), istraživačko-analitički ogranak Ekonomist grupe, u svom istraživanju o troškovima života u svetu objavljenom ove nedelje.

Singapur je zadržao poziciju najskupljeg grada na svetu deveti put u poslednjih 11 godina, ima najviše cene prevoza na svetu, a takođe je i jedan od najskupljih za odeću, namirnice i alkohol, pokazalo je istraživanje.

Srbija predvodnik u ekonomskoj saradnji sa EU

Cirih se popeo sa šestog mesta i izjednačio se sa Singapurom zbog rasta cena hrane, potrepština za domaćinstvo i rekreaciju, kao i zbog švajcarskog franka. Njujork je pao na treće mesto, izjednačivši se sa Ženevom, dok je Hong Kong bio peti.

Prvih deset zaokružili su Pariz, Kopenhagen, Los Anđeles, San Francisko i Tel Aviv. Istraživanje je sprovedeno pre prošlomesečne eskalacije neprijateljstava u Gazi, navodi se u izveštaju.

Zapadna Evropa dominira

Zapadna Evropa daje četiri od deset najskupljih gradova zbog visoke inflacije, posebno poskupljuju namirnice i odeća, pokazalo je istraživanje. Najveći ruski gradovi, Moskva i Sankt Peterburg, pali su na rang listi zbog sankcija u vezi sa Ukrajinom i kursa rublje.

Start projekta otvorenih investicija u Srbiji

Istraživanjem su analizirane cene na više od 200 roba i usluga u 173 velika grada. U proseku, cene u svim kategorijama su porasle za 7,4% u odnosu na prošlu godinu u lokalnoj valuti, otkrilo je istraživanje. Ovo je bilo ispod rekordnog skoka od 8,1% zabeleženog prošle godine, ali znatno više nego u prethodnih pet godina. Čini se da su cene komunalnih usluga u većini gradova rasle najsporijim tempom u protekloj godini, dok su cene prehrambenih proizvoda pokazale najveći rast.

Ovako je to izgledalo prošle godine:

Njujork (SAD)
Singapur (Singapur)
Tel Aviv (Izrael)
Hongkong (Kina)
Los Anđeles (SAD)
Cirih (Švajcarska)
Ženeva (Švajcarska)
San Francisko (SAD)
Pariz (Francuska)
Kopenhagen (Danska)