Izbor UrednikaVesti

ДИРЕКТОР ЦИА ПРЕДВИЂА ПОРАЗ УКРАЈИНЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Први човек ЦИА упозорава да би Украјина могла да изгуби рат против Русије до краја године уколико САД не пошаљу већу војну подршку!

Коментар директора агенције Вилијама Бернса представља једно од најоштријих упозорења актуелне администрације о улозима у Украјини док Конгрес расправља о томе да ли да одобри дуго одлагани пакет помоћи Кијеву.

Бернс је пре месец дана у свом сведочењу пред Комитетом за обавештајне послове Сената, подсетимо, упозорио да ће Украјина до краја године изгубити велике територије ако Конгрес не одобри додатну подршку. Директор ЦИА сада, међутим, упозорава да би Украјина могла бити принуђена да у потпуности капитулира.

– Са подстицајем који би дошао од војне помоћи мислим да су Украјинци у потпуности способни да се одрже до 2024. године. Без додатне помоћи слика је много страшнија. Постоји веома реалан ризик да би Украјинци могли да изгубе на бојном пољу до краја 2024. године или барем да Путина доведу у позицију у којој би могао да диктира услове политичког решења – рекао је Бернс.

Упозорење долази у тренутку кад администрација Џоа Бајдена покушава да искористи неочекивану политичку прилику на Капитол Хилу да подстакне Представнички дом да усвоји пакет помоћи који је дуго одлагао. Закон такође укључује помоћ за Израел тако да је председник Представничког дома Мајк Џонсон био под притиском након иранског напада на Израел током викенда. Очекује се да ће закон о помоћи Украјини изаћи на гласање у суботу увече.

Бернс није детаљније навео шта би тачно значила капитулација.

Један извор, упознат са западним обавештајним службама, наводи за ЦНН да званичници и даље верују да ће Русија, ако пакет помоћи не прође, преплавити Украјину од обале до обале.

Русија би тако могла да поново заузме значајну додатну територију и да затим ефективно замрзне борбене линије на месту кад дође до де фацто прекида ватре. Нешто слично се догодило након што је Москва анектирала украјинску територију Крима 2014. године.

Бернс је детаљно описао страшну потребу за основном муницијом са којом се Украјина суочава на бојном пољу.

– Две бригаде, јединице са више од 2.000 људи, имале су 15 артиљеријских метака дневно и укупно 42 минобацачка метка. Били су преплављени и то није било због недостатка храбрости или одлучности са њихове стране. Бринем се да ћемо у будућности видети још Авдијивки без додатне помоћи – рекао је Бернс.

Извор: kurir.rs