Izbor Urednika

ĐORĐEVIĆ: Osnova srpske pozicije o Kosovu mora da bude Rezolucija 1244 i nedopuštanje da se ona promeni

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević učestvovao je u Moskvi na konferenciji „Može li se spasiti srpsko Kosovo?“, u organizaciji ruske federalne novinske agencije Regnum. Tom prilikom je istakao da osnova srpske pozicije o Kosovu mora da bude Rezolucija 1244 i nedopuštanje da se ona promeni, a da to, prema njegovim rečima „nije stav vlasti u Beogradu“.
„SNS je 2012. godine pobedio na izborima sa parolom da će vratiti Kosovo u okrilje Srbije. Te godine, srpska država je bila kompletno prisutna na severu Kosova. Danas, devet godina kasnije, mi više nemamo nijedan atribut srpske državnosti na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đorđević i dodao da je poslednja predaja suvereniteta izvršena krajem godine, kada je energetski sistem dat na upravljanje Albancima.

On je naglasio da će pokret Oslobođenje poništiti „sve ugovore i sporazume koje je Vučićev režim potpisao sa ilegalnim vlastima u Prišitini, koje predvode ljudi koje je Srbija već osudila za ratne zločine, a sada ih za to terete i međunarodni sudovi“.

„Tri ključne stvari sprečavaju Vučića da prizna Kosovo. Rezolucija 1244 čiji garant je Rusija, Srpska pravoslavna crkva koja je na tri poslednja sabora istakla stav protiv priznanja ili podele Kosova i srpski narod, koji je u ogromnoj većini protiv sporazuma“ rekao je lider Oslobođenja i naglasio da Aleksandar Vučić radi na rušenju ova tri temelja opstanka Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

„On umanjuje značaj rezolucije 1244 i pokušava da je sruši tako što nas svađa sa Rusijom, zatim pokušava da utiče na izbor patrijarha i na kraju, širi defetizam među srpskim narodom, stalno pričajući kako je Kosovo izgubljeno“, objašnjava Đorđević.

Prema njegovim rečima, krajnji cilj ovakve politike je da se „zapadnim sponzorima iz Berlina i Vašingtona“ izruči pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine, koji bi uključio i članstvo tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„To je politika izdaje, protiv toga je većina srpskog naroda i mi se borimo protiv toga“, zaključio je Đorđević i dodao da Rusija čvrstim stavom oko Rezolucije 1244 može da pomogne srpskom narodu u tom poslu.

„Time Rusija brani ne samo međunarodni poredak, već i istorijsko prijateljstvo ruskog i srpskog naroda“, istakao je on.

Ana Filimonova, profesor političkih nauka iz Moskve, iznela je istorijski pregled faktora koji su uticali na aktuelnu situaciju na Kosovu i istakla da se prema međunarodnom pravu, osnivačkim dokumentima UN i pratećim rezolucijama garantuje suverenitet i teritorijalna celovitost država.

Glavni urednik Regnuma Modest Kolerov naglasio je da Aleksandar Vučić i njegovi sponzori nastupaju s idejom neophodnosti potpisivanja sporazuma s Kosovom, i dodao da mu se čini da je „u takvoj situaciji, opasnost od formiranja Velike Albanije sve izvesnija“.

„Rezolucija 1244 je formalna brana tim štetnim procesima. Nažalost, znamo da je međunarodno pravo funkcionalno samo kada iza njega stoji jaka i odlučna država, a Vučićeva Srbija to nije“, kaže Kolerov i dodaje da se režim u Beogradu po svemu sudeći „sprema za kapitulaciju“.

„Tom režimu Rezolucija 1244 smeta i on aktivno radi da umanji njen značaj i da je ukloni, kako bi mogao da ostvari svoje zamisli“.

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević se nalazi u službenoj poseti Moskvi, gde će ove nedelje imati niz bilateralnih sastanaka u Ruskoj dumi, državnoj administraciji i Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Izvor: Pravda