Izbor UrednikaVesti

Dok srpska deca umiru od gladi, KISIĆ: Srbija je primila na stotine dece migranata! ULOŽENO JE 9 MILIONA ZA BOLJE USLOVE IZBEGLICAMA…

Humanost je za migrante, ali humanosti nema za naše žrtva koje su pretrpele migrantsko nasilje…

U Srbiji ima oko 300 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je na Međunarodni dan migranata poručila da se Srbija pokazala kao izuzetno odgovorna zemlja u ovoj oblasti. Ministarka tokom svog ogovora ni jednom nije pomenula nasilje migranata nad našim građanima.

Kisić Tepavčević je tokom obilaska Centra za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje roditelja rekla da je Ministarstvo za rad dalo ogoman doprinos u svim aktivnostima koje se tiču migranata, a da je osnovna karakteristika rada Vlade Srbije u tim situacijama odgovoran i human postupak prema svima koji se nađu na teritoriji Srbije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se, inače, bavi maloletnim migrantima bez pratnje i roditeljskog staranja.

– U toku ove godine bilo je više od 7.000 različitih aktivnosti koje su bile usmerene na migantsku populaciju, primera radi, bilo je pružanja blagovremene pomoći kada je pitanju zdravlje, psihološka pomoć i svi drugi vidovi zaštite – rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Kaže da je kao zdravstveni radnik ponosna kako su se ustanove organizovale da ne dođe do širenja zaraznih bolesti i to se, kaže, videlo i tokom pandemije, ali i u vreme epidemije malih boginja.

Kapacitet Centra za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje je 15 mesta, su udvostručeni. Uglavnom dolaze deca i mladi iz Avganistana, pri čemu trenutno najmlađi ima 10, a najstariji 18 godina. Napominjemo našim čitaocima, Avganistan je zemlja u kojoj nije ratno stanje.

Lidija Marković iz Međunarodne organizacije za migracije je rekla da je poboljšanje uslova života u Centru završeno pre nepunih mesec dana u okviru podrške EU.

Lidija Marković

Prema njenim rečima, urađena je sanacija krova, kompletno je poboljšan sistem grejanja, nabavljen je pelet za narednu zimsku sezonu i zamenjeni su prozori na prva dva sprata u objektu.

Cena investicije je izdvojeno preko 9 miliona dinara, ali je i Ministarstvo za rad dodatno dalo sredstva da se objekat završi i da uslovi za prihvat dece budu adekvatni – rekla je Marković.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar ističe da je EU uvek podržavala i da će podržavati “najranjivije” kategorije migranata u pandemiji korona virusa još važnija. Zanimljivo je da istovremeno Komesarijat za migracije tvrdi da je stopa zaraženih migranata izuzetno mala i da oni nisu ugroženi od Korone, a da su vesti o tome da migranti prenose zarazu dezinformacije i mržnja.

BONUS VIDEO – Pogledajte na koje sve načine nevladine organizacije finansirane od strane Džordža Soroša podstiču migrante da vrše nasilje nad građanima Srbije, uz pomoć indoktrinacije koja se vrši u kampovima:

(Newswire.rs/Kurir.rs/Tanjug)

Izvor: Tanjug/Newswire.rs