TopZivot i Stil

ДОМАГОЈ ПОСТАО СТЕФАН: Познати хрватски новинар крстио се у манастиру код Бјељине (ВИДЕО)

Светом тајном крштења, познати хрватски новинар и писац Домагој Маргетић добио је ново име – Стефан. Јеврејин по националности, некада Домагој, данас Стефан, након што је желео да се одмакне од свакодневног и баналног, јуче је примио православну веру у манастиру Тавна код Бијељине.

Домагој Маргетић (49) хрватски је новинар-истраживач и бивши политичар. Како је рекао, када нам у животу дође период када нам је потребно нешто више, нешто дубље од свега што нас окужује и што је наша свакодневица, тада дође и тренутак када желимо да се саживимо са вером. Тај период је управо натерао Домагоја да пређе у православље.

„Морате имати духовни одмак од свакодневног, од баналног. То је управо то. Морате да мислите о вери. Ја нисам био верник, нисам био крштен, нисам био ни у једној вероисповести, али сам одрастао са православним верницима. Та духовност православна ми је била најтоплија, најдуховнија, најближа, најинтимнија. Интимно најближа. Зато сам се одлучио крстити“, рекао је Маргетић.

Хтео да се крсти близу Бјељине

Домагој је детинство провео у Бијељини, Семберији и на обронцима Мајевице, па је место крштења, како каже, логичан избор.

„Хтео сам да се крстим у бијељинском крају, јер сам одавде, јер су моји одавде. Када сам мом пријатељу Цвики Петровићу рекао да желим да се крстим, он је рекао да нема бољег места него што је манастир Тавна. Такође, Тавна има животну причу страдања и обнављања, као и ја. Пркосила је“ објаснио је он за БН.

Сваки човек који одлучи да пригрли православље и постане део вере добродошао је, каже свештеник Лазар Кршић, духовник немањићке светиње под брдима Мајевице.

„То је била његова лична одлука да дође у ову светињу и данас обави Свету тајну крштења, односно да данас као што је некада Савле, Јеврејин, постао апостол Павле, он од Домагоја постане Стефан. Мислим да ће он оправдати оно што је данас овде урадио. Да ће бити хришћанин, православац, човек. Што се мене лично тиче неке теме које он ради и обрађује заслужује сваку пажњу и сваку похвалу, а његов рад је изузетно велики и неизмеран“, рекао је духовник манастира Тавна Лазар Кршић.

Отац Лазар истиче да је манастир Тавна био и остао уточиште, али и први корак православља многих људи из разних делова света, разних вера и нација.