Izbor UrednikaZdravljeZivot i Stil

Dve šoljice ovog napitka nedeljno smanjuju rizik od opake bolesti

Predstavlja izvrstan izvor kalcijuma i fosfora, minerala neophodnih za pravilan razvoj i rast kostiju i zuba. Sadrži i znatne količine vitamina B2, neophodnog za pravilno ćelijsko disanje i dobijanje energije iz ugljenih hidrata, masti i nekih aminokiselina.

Riboflavin je vitamin koji svojim delovanjem pomaže i delovanje ostala dva vitamina B: tiamina (vitamin B1) i piridoksamina (vitamina B6).

Mineral za bolji san, zdravije varenje i još mnogo toga: Evo koje namirnice su bogate magnezijumom

Ove „zdrave obroke“ ne bi trebalo da jedete za doručak ako želite da ubrzate metabolizam
Jogurt daje i vitamin B12, koji je neophodan za rast i razvoj ćelija, za pravilno sazrevanje crvenih krvnih zrnaca i za održavanje nervnog sistema.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) dozvolila je proizvođačima jogurta da navode kako ta namirnica može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.

„Kako bismo osigurali da te tvrdnje ne dovode u zabludu, moraju biti propraćene odricanjem od odgovornosti ili drugim primerenim jezikom, kako bi se potrošačima tačno preneo nivo naučnih dokaza koji podupiru tvrdnju“, naveli su iz agencije.

U slučaju jogurta, prihvaćeno je da prema ograničenim naučnim dokazima, redovno pijenje jogurta, najmanje dve šoljice (tri obroka) nedeljno, može smanjiti rizik od bolesti koja pogađa oko 462 miliona ljudi širom sveta.

FDA je na temelju dve studije zaključio da je ta preporučena količina jogurta potrebna za postizanje navedenog učinka.