Izbor UrednikaTopVesti

Економиста упозорава: Кредит је ђаволска ствар, није време за задуживање

Економиста Љубодраг Савић каже да нико не може да каже до када ће расти вредност еурибора. Наводи да уопште није време за узимање кредита. Напомиње да репрограм дуга, чак и мораторијум, значи да враћате дуг под истим условима, али дуже.
Гостујући у Београдској хроници РТС-а Савић је изјавио да је за банке мораторијум лоша ствар:
„Увек је најбоље и за њих и за клијенте да је ситуација регуларна. За банке је добро да се све на време враћа, јер тај новац служи за неке друге кредите“.
„Кредит је ђавољска ствар, поготово кад га узимате на двадесет, тридесет година. Не замерам ником, али свако ради из свог угла. У каквом проблему су били неки људи због швајцарских франака“, казао је Савић.

Према његовим речима, нико не може да каже до када ће расти вредност еурибора.

„Ушли смо у ковитлац који најмање зависи од Србије. Имамо и фиксне и променљиве каматне стопе. Људе је завела чињница да смо донедавно имали негативне вредности еурибора. Али, имате временски хоризонт од 25 година. Ја бих увек узео кредит са фиксном каматном стопом која је у почетку значајно виша. Али, знате какви су људи – неће то мене“, наводи Савић.

Напомиње да репрограм дуга, чак и мораторијум, значи да враћате дуг под истим условима, али дуже.

„Нико вам неће то опростити. Нема ту много мудрости која је валута. Односи међу валутама се стално мењају. Није проблем у којој валути су људи узимали, него како се у старту определити. Ја припадам оним људима – прво скупи новац, па купи“, указује Савић.

Истиче да, када је реч о цени станова, у економији ништа не расте само.

„Свако ко имало мисли себи и својој породици добро, овог тренутка не треба да размишља о кредиту. Ово је добро време за људе које новац не кошта ништа“, каже Савић.

Наводи да смо у прошлости имали или инфлацију тражње или инфлацију трошкова.

„Сада имамо и једну и другу. Многе ствари у свету су поскупеле и то гура страховито инфлацију. Са кредитима ће бити у проблему мањи број људи. Ми смо од кризе 2008. године имали политику јефтиног новца. Еурибор је био негативан. То је створило невероватну тражњу. Ја сам мојим студентима говорио нема се, мора се. Куповали смо и што нам треба и што нам не треба. Колико је људи отишло на море. И сад плаћа кредит и фигуративно нема хлеб да купи“, напомиње Савић.
Савић је указао да су психолошки узроци инфлације још гори и додао да је „ово време у коме на све непотребне трошкове треба заборавити“.

Извор: Спутник Србија