Vesti

Eksplozija proizvodnje marihuane u Albaniji, Tirana demantuje

Italijanska policija tvrdi da je proizvodnja marihuane u Albaniji protekle godine povećana dvanaest puta, što je premijer Edi Rama oštro demantovao, navodeći da takve tvrdnje nemaju uporište u stvarnom životu.

Proizvodnja marihuane u Albaniji povećana je 1.200 odsto, javila je italijanska televizija RAI, pozivajući se na izveštaj policije.

Tvrdnje navedene u ovom izveštaju donekle predstavljaju iznenađenje, jer su albanske vlasti tokom 2014. godine pokrenule seriju akcija protiv uzgajivača marihuane, u kojima je uništeno na hiljade rasada.

Statistika iz tog vremena pokazivala je da je proizvodnja marihuane procenjivana na polovinu bruto nacionalnog proizvoda Albanije.

Premijer Edi Rama je policijski izveštaj nazvao sramotnim, navodeći da podaci iz tog dokumenta „nemaju uporište u stvarnom životu“.

Slično su reagovali i predstavnici ministarstva unutrašnjih poslova, ali i predstavnici opozicije.

Italijanska policija pak tvrdi da u Albaniji trenutno raste oko 100.000 stabljika marihuane, čime je ta država u samom vrhu proizvođača te droge.

RAI je, takođe, citirao i izjavu tužioca Đakoma Kataldija, koji je objasnio da je proizvodnjom marihuane albanska mafija „akumulirala ogromnu količinu novca, zbog čega je preuzela vodeću ulogu u ostalim kriminalnim aktivnostima širom Evrope“.