Izbor UrednikaTop

EMANUEL MAKRON SE OBRATIO NACIJI: Islamski separatizam preti Francuskoj

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron je danas izašao izašao pred javnost sa zvaničnim predlogom kako da se islamskom separatizmu u francuskom društvu stane na put.

Predsednik Francuske je naglasio da radikalni islamizam vodi ka odvajanju od republikanskih vrednosti i istakao da se radi o skretanjima koje neko čini u ime religije.

Za to je delom okrivio i odnos države decenijama unazad zbog „getoizacije“ stanovništva na osnovu porekla, uglavnom u predgrađima gradova, što je, po njemu, stvorilo prostor za stvaranje ovakve situacije u kojoj se našlo francusko društvo.

Projekat vraćanja poverenja u republiku bi, po Makronu, trebalo da se zasniva na nekoliko stubova. Tako će predlog zakona koji će biti predložen početkom decembra, nalagati obavezu neutralnosti javnih službenika. To se naročito odnosi na javni saobraćaj. U poslednje vreme sve se više javlja problem s vozačima i kontrolorima koji insistiraju na tome da mogu da nose svoja religijska obeležja, a istovremeno s druge strane ima i onih koji u autobus ne žele da prime putnike zbog načina na koji su se obukli.

FRANCUSKI predsednik je u svom obraćanju koristio množinu, ističući da postoje i drugi „separatizmi“ koji će takođe biti deo predloga zakona, ali da su oni, kako je rekao, „manje izraženi“.

Predlog zakona će se baviti i udruženjima, koja, kako je istakao francuski predsednik, neki koriste da bi širili svoje radikalne ideje. Sva udruženja koja traže subvencije ubuduće će morati da potpisuju povelju kojom će se obavezati na poštovanje laičkog principa društva.

Školi se posvećuje naročita pažnja. Obrazovanje će ubuduće biti obavezno već od treće godine života, a u obrazovnim ustanovama će se insistirati na zabrani nošenja vidnih religijskih obeležja. Posebno će se razmotriti problem dece koja nastavu pohađaju kod kuće, jer roditelji odbijaju da ih daju u „mešovite“ škole, a sve će se ograničiti samo na stroge zdravstvene razloge. Danas u Francuskoj ima oko 50.000 mališana koji tako prate nastavu. Neki roditelji takođe ne puštaju svoje kćerke na nastavu plivanja, a problematičan im je često i jelovnik u školskim menzama.

Konačno, namera francuskog predsednika je da oslobodi francuski islam od stranih uticaja.