TopVesti

ERDOGAN KIPTI OD BESA: Mislio da mediteran pripada Turskoj, ali je zaboravio da su Grci u igri!

Grčka i Egipat su potpisali u četvrtak sporazum o pomorskoj granici, usred pojačanih tenzija sa Turskom zbog prirodnih resursa u istočnom Mediteranu.

Redžep Tajip Erdogan (Foto: Jutjub/Pravda)

– Razgraničenje morskih zona omogućava obema državama da napreduju u maksimalnom korišćenju resursa koji su dostupni u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, posebno u rezervama nafte i gasa – rekao je egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri nakon potpisivanja pakta, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom u Kairu.

Atina i Kairo pregovaraju o svojim morskim granicama već 15 godina, ali potreba za sporazumom postala je goruća nakon sporazuma o mapiranju granica potpisanog krajem novembra prošle godine između Turske i libijske vlade sa sedištem u Tripoliju.

Mnogi u međunarodnoj zajednici osudili su tursko-libijski sporazum, a američki Stejt Department nazvao ga je „provokativnim“.

Grčka ima za cilj da blokira turske namere, jer je Ankara rekla da će uskoro započeti s bušenjem u spornim morskim područjima koja Grčka smatra svojim. Atina je u junu takođe potpisala sporazum o uspostavljanju ekskluzivne ekonomske zone sa Italijom, rešavanjem dugogodišnjih pitanja oko prava na ribolov u Jonskom moru.

Grčki zvaničnici rekli su da sporazum sa Kairom poništava sporazum između Ankare i Tripolija, dok je Dendijas rekao da je sporazum s Egiptom „u okviru međunarodnog prava“.

– Sporazum „stvara novu stvarnost u Istočnom Mediteranu, jer vraća zakonitost u regionu, zakonitost koju su ilegalni i neutemeljeni tursko-libijski memorandumi pokušali da ospore – rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

– Danas smo dokazali s Egiptom da je poštovanje međunarodnog prava jedini put koji vodi ka sigurnosti, miru, stabilnosti i dobrosusedskim odnosima. Nameravamo da sledimo taj put sa svim našim komšijama. Nadamo se i očekujemo da će oni učiniti isto – rekao je Micotakis.

Iz Turske je ubrzo stigao odgovor.

Taj sporazum je bezvredan i Turska će nastaviti da izvlači gas i naftu iz tog područja, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je nakon molitve u Aja Sofiji u Istanbulu rekao da je sporazum Atine i Kaira bio odgovor na sporazum Turske i Libije, uz napomenu da će Ankara nastaviti da sprovodi sporazum postignut sa libijskom Vladom nacionalnog jedinstva (GNA).

Erdogan je naglasio da je Turska obustavila radove u vodama u vezi sa kojim se spori sa Grčkom nakon zahteva nemačke kancelarke Angele Merkel, ali da su radovi nastavljeni nakon što su Grčka i Egipat potpisali sporazum.

Turski predsednik naglasio je da „ne veruje“ Grčkoj.

Prethodno je iz ministarstva spoljnih poslova Turske rečeno da „pomorska granica između Grčke i Egipta ne postoji“.

Iako su Grčka i Turska obe članice NATO, imaju dugogodišnja neslaganja oko različitih regionalnih pitanja. Napetosti između dve zemlje nedavno su se rasplamsale nakon što je Turska 21. jula rekla da će poslati jedno od svoja dva seizmička broda da izvrše istraživanje kraj obale grčkog ostrva Kastelorizo. Flote grčke i turske mornarice postrojile su se jedna ka drugoj, ali Nemačka je intervenisala da izbegne bilo kakav potencijalni oružani sukob. Turska je tada rekla da će se za sada uzdržati od seizmičkih istraživanja u spornim oblastima, kao gest dobre volje, kako bi se ostavilo vreme za diplomatske razgovore s Grčkom.

Ranije u četvrtak, Grčka je saopštila da je spremna da započne istražne pregovore o demarkaciji svojih pomorskih zona s Turskom već kasnije ovog meseca.

Međutim, nakon što je objavljen sporazum sa Egiptom, Turska je rekla da više nije voljna da dolazi za sto na razgovore, prema grčkim diplomatama. Kasno u četvrtak, Turska je takođe izdala navigaciono upozorenje rezervišući područje između grčkih ostrva Rodos i Kastelorizo za vojne vežbe 10. i 11. avgusta.

Izvor: Blic