Vesti

Etiopija lansirala svoj prvi satelit

Adis Abeba — Etiopija je juče lansirala svoj prvi satelit u svemir u nastojanju da sa ostalim afričkim državama razvije svemirske programe.

Etiopski zvaničnici i građani okupili su se juče u opservatoriji i istraživačkom centru Entoto, koji se nalazi severno od glavnoga grada Addis Abebe, kako bi uživo pratili prenos lansiranja satelita sa svemirske stanice u Kini, preneo je Klix.ba.

„Ovo će utrti temelje našemu istorijskom putu prema boljitku“, izjavio je zamenik premijera Demeke Mekonen u govoru održanom na državnoj televiziji povodom lansiranja satelita.

Uz pomoć Kine

Razvili su ga i osmislili kineski i etiopski inženjeri, a kineska vlada platila je blizu šest miliona od ukupno više od sedam miliona dolara troškova izrade satelita, rekao je direktor Etiopskog instituta za svemirsku nauku i tehnologiju Solomon Bilej za Rojters.

„Svemir je hrana, svemir je otvaranje novih radnih mjesta, alat za tehnologiju… suverenitet, sredstvo za smanjenje siromaštva, on je sve za Etiopljane koji žele univerzalan i održiv razvoj“, kazao je, dodavši da će satelit Etiopljani koristiti za potrebe prognoziranja vremena i za nadzor useva.

Afrička unija je 2017. usvojila politiku svemirskog razvoja za područje afričkih zemalja uz objašnjenje da svemirska nauka i tehnologija mogu da unaprede privredni napredak i upravljanje prirodnim resursima na tom kontinentu.