Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Evo zašto ne treba bacati koru pomorandže

Ukoliko spadate u grupu ljudi koji posle konzumiranja pomorandže obično bace njenu koru, nemojte to više da radite. Kora pomorandže ima brojna lekovita svojstva, a možete da je primenite i u svom domaćinstvu.
Ako su se u vašem frižideru pojavili neugodni mirisi, krajnje je vreme da iskoristite koru pomorandže. Sve što je potrebno je da koru pomorandže posolite i stavite u frižider.

„So će apsorbovati miris i vlagu, a pomorandžina kora ostaviće svež miris citrusa“, kažu stručnjaci.

Pomoću pomorandžine kore možete očistiti drvene površine u svom domu. Koru pomorandže stavite u teglu pa prelijte sirćetom. Smesu ostavite da odstoji dve nedelje, a na kraju ćete imati potpuno prirodno, netoksično sredstvo za čišćenje.

Tečnost procedite, prespite u bocu sa raspršivačem i počnite sa čišćenjem. Osim drvenih površina, pomoću ovog sredstva možete očistiti i mrlje od kamenca. Pomorandžinu koru možete iskoristiti i da osvežite prostorije u kojima boravite ili ormar sa odećom.

Potrebno je da koru pomorandže zamotate krpom ili nekim starim odevnim predmetom i ostavite bilo gde u ormar. Pomorandžina kora sadrži 90 do 95 odsto limonena, hemikalije koja je toksična za komarce, muve i ostale bube.

Jednostavno, pomorandžinu koru stavite u blizini vrata i prozora i na jednostavan i krajnje jeftin način oterajte bube iz svog doma. Kako biste sprečili ujede komaraca pomorandžinu koru možete utrpljati na telo ili unapred pripremiti losion tako što ćete osušiti koru, samleti je i onda pomešati sa vodom.