TopVesti

EVROPU PREPLAVIO BELI PRAH: Šok istraživanje pokazuje zašto je kokain na našem kontinentu bez premca! (VIDEO)

Kokain nikada nije bio dostupniji u Evropi nego što je sada, upozorava Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti od droga (EMCDDA), napominjući da je u 2018. godini zabeležen rekordan broj zaplena pošiljki kokaina i da je kokain bio sve manje mešan sa drugim supstancama. cena je stabilna.

„Indikatori pokazuju da je dostupnost kokaina u Evropi na nivou bez presedana“, upozorava evropska agencija u svom godišnjem izveštaju objavljenom u utorak, na osnovu podataka za 2018. godinu, koji je najnoviji.

Zaplenjena je rekordna skoro 181 tona kokaina, 40 tona više nego 2017. godine, koja je takođe bila rekordna. Broj zaplena takođe je rekordnih 110.000.

Istovremeno, čistoća raste deset godina, dok njegova maloprodajna cena ostaje stabilna.

Kokain je 2018. koristilo 4,3 miliona Evropljana i on je druga najpopularnija droga u Evropi nakon kanabisa i glavni ilegalni stimulans.

Proizvodi se od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu.

Agencija upozorava da kokain takođe igra sve veću ulogu u problemima vezanim za droge u Evropi, odnosno nasilju.

S druge strane, kriminalne grupe diverzifikuju svoje taktike: zaplene lišća koke sugerišu da u Evropi postoje i laboratorije za proizvodnju kokaina.

Najveće pošiljke kokaina zaplenjene su 2018. godine u Belgiji (53 tone), Španiji (48 tona) i Holandiji (40 tona), zemljama čije su luke tradicionalno glavna tačka ulaska kokaina u Evropu.

Evropska agencija je takođe zabrinuta zbog infiltracije organizovanih kriminalnih grupa u logističke lance snabdevanja, pomorske puteve i glavne luke.

Pored kokaina, agencija upozorava na porast broja zaplena velikih pošiljki smole kanabisa i sve više heroina koji se prevozi morem.

Izveštaj takođe analizira uticaj epidemije covida-19 na tržišta lekova.

Zbog gotovo opšte karantine u Evropi, vazdušni transport droga je opao, ali se šverc morem nastavio na nivou pre-pandemije.

Potrošači i preprodavci istovremeno su se okrenuli tržištima crnog tržišta, platformama za društveno umrežavanje i kućnim dostavama.

Kurir.rs/Index.hr